Wykonanie
Nawet nie wiecie, jak nie cierpię piec drożdżówek! To ciasto ewidentnie nie moja specjalność, a wyroby nigdy nie wychodzą perfekcyjnie. Co jakiś czas podchodzę do tematu szukając nowych rozwiązań, często zwalając swoje niepowodzenia nawet na piekarnikPrezentuje zatem przepis na normalną, przyzwoitą drożdżówkęSkładniki na ciast o:3/5 kostki dobrej
margaryny2/3 szklanki
mleka1/2 kostki świeżych
drożdży¾ szklanki
cukru5
żółtek3 szklanki
mąki pszennejSkładniki na kruszonkę :½ kostki
masła lub dobrej
margaryny¾ szklanki
mąki2/5 szklanki
cukruZaczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu kroimy drobniej
masło lub
margarynę i dodajemy do niego/niej
mąkę i
cukier. Zagniatamy ze sobą razem składniki rękami, po czym rozdrabniamy w palcach na małe kawałeczki o różnych kształtach i wielkościach – niesymetryczne grudki. Następnie odstawiamy, by w trakcie przygotowywania
ciasta drożdżowego sobie podeschły.Lekko podgrzewamy
mleko i dorzucamy do niego rozdrobnione
drożdże. Mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy na bok. Następnie ucieramy mikserem
żółtka z
cukrem i dolewamy do nich rozpuszczone wcześniej w
mleku drożdże. Całość mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy jeszcze na koniec pół szklanki
mąki.Tak wymieszaną łyżką masę odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, by
drożdże zaczęły pracować.W tym czasie 3/5
margaryny rozpuszczamy w małym rondelku i odstawimy do całkowitego przestygnięcia (
potem należy ją jeszcze lekko schłodzić w lodówce, bo w przeciwnym razie może wyjść zakalec).Gdy zaczyn trochę zwiększy swoja objętość oznacza to, że
drożdże zaczęły pracować i możemy przejść dalej do przygotowywania naszego ciasta. Przelewamy go do większej miski i dodajemy stopniowo całą resztę
mąki cały czas mieszając łyżką. Kolejny raz odkładamy miskę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie, wlewamy schłodzoną, rozpuszczoną
margarynę i przechodzimy do czynności której ja osobiście nie lubię najbardziej – wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie nam samo odchodzić od dłoni. To trwa…..Długą wąską prostokątną formę smarujemy
margaryną, a następnie podsypujemy
bułką tartą. Przekładamy do niej nasze wyrobione ciasto i rozkładamy je środku równomiernie. Na koniec posypujemy je naszą wcześniej przygotowaną kruszonką.Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia – to najlepszy czas, aby piekarnik rozgrzał się nam do 160’C.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80-90 minut „góra-dół”, sprawdzając w trakcie patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeżeli masz termoobieg, to podobno wystarcza 40 minut.