ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nawet nie wiecie, jak nie cierpię piec drożdżówek! To ciasto ewidentnie nie moja specjalność, a wyroby nigdy nie wychodzą perfekcyjnie. Co jakiś czas podchodzę do tematu szukając nowych rozwiązań, często zwalając swoje niepowodzenia nawet na piekarnik
Prezentuje zatem przepis na normalną, przyzwoitą drożdżówkę
Składniki na ciast o:
3/5 kostki dobrej margaryny
2/3 szklanki mleka
1/2 kostki świeżych drożdży
¾ szklanki cukru
5 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
Składniki na kruszonkę :
½ kostki masła lub dobrej margaryny
¾ szklanki mąki
2/5 szklanki cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu kroimy drobniej masło lub margarynę i dodajemy do niego/niej mąkę i cukier. Zagniatamy ze sobą razem składniki rękami, po czym rozdrabniamy w palcach na małe kawałeczki o różnych kształtach i wielkościach – niesymetryczne grudki. Następnie odstawiamy, by w trakcie przygotowywania ciasta drożdżowego sobie podeschły.
Lekko podgrzewamy mleko i dorzucamy do niego rozdrobnione drożdże. Mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy na bok. Następnie ucieramy mikserem żółtka z cukrem i dolewamy do nich rozpuszczone wcześniej w mleku drożdże. Całość mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy jeszcze na koniec pół szklanki mąki.
Tak wymieszaną łyżką masę odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie 3/5 margaryny rozpuszczamy w małym rondelku i odstawimy do całkowitego przestygnięcia (potem należy ją jeszcze lekko schłodzić w lodówce, bo w przeciwnym razie może wyjść zakalec).
Gdy zaczyn trochę zwiększy swoja objętość oznacza to, że drożdże zaczęły pracować i możemy przejść dalej do przygotowywania naszego ciasta. Przelewamy go do większej miski i dodajemy stopniowo całą resztę mąki cały czas mieszając łyżką. Kolejny raz odkładamy miskę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, wlewamy schłodzoną, rozpuszczoną margarynę i przechodzimy do czynności której ja osobiście nie lubię najbardziej – wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie nam samo odchodzić od dłoni. To trwa…..
Długą wąską prostokątną formę smarujemy margaryną, a następnie podsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej nasze wyrobione ciasto i rozkładamy je środku równomiernie. Na koniec posypujemy je naszą wcześniej przygotowaną kruszonką.
Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia – to najlepszy czas, aby piekarnik rozgrzał się nam do 160’C.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80-90 minut „góra-dół”, sprawdzając w trakcie patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeżeli masz termoobieg, to podobno wystarcza 40 minut.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/11/drozdzowka-kruszonka