Wykonanie
Lubię drobne wypieki mimo, że jest z nimi więcej pracy niż z
ciastem. Staram się
mieć w domu zapasik dla Antosi. Dziś pretekstem do pieczenia jest nowa precelkowa foremkaAntosia u dziadków, mąż zajmuje się Leosiem – więc przystąpiłam do wypieków – jutro zawieziemy je Antonince.Przepis wyszperany na forum gazety – zamieszczony przez hazo.Ciasto bardzo przyjemnie się formuje i szybko przygotowuje.
Składniki :500 g
mąki pszennej,250 g
masła,150 ml gęstej
śmietany,50 g
drożdży,5
żółtek,odrobina ciepłego
mleka,trochę
cukru kryształu,Wykonanie :Wymieszać
drożdże z odrobiną ciepłego
mleka. Posiekać
mąkę z
masłem,
śmietaną i
żółtkami, dodać
drożdże. Zagnieść ciasto. Kręcić cienkie wałeczki (ca 0,5 cm), zwijać kółka lub ósemki (małe), maczać w
białku i cukrze, układać na posmarowaną blachę.Ja ciasto wykrawałam
precelkową foremką po rozwalkowaniu ciasta na 3-4 mm, smarowałam
białkiem i posypywałam
cukrem.Piec w 180° -200° około 20-25 minut. Wychodzi dosyć duża porcja.Według autorki przepisu:Po dodaniu do ciasta
soli,
ziół – bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp. Moje uwagi : Do
precelków tylko gruby
cukier – te z drobnym wyszły mi mało słodkie. Trzeba mocno posypywać
cukrem bo inaczej są mało wyraziste w smaku. Te grubsze są lepsze – pysznie się rozwarstwiają.