ßßß
Składniki :500 g mąki pszennej,250 g masła,150 ml gęstej śmietany,50 g drożdży,5 żółtek,odrobina ciepłego mleka,trochę cukru kryształu,Wykonanie :Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłego mleka. Posiekać mąkę z masłem, śmietaną iżółtkami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto. Kręcić cienkie wałeczki (ca 0,5 cm), zwijać kółka lub ósemki (małe), maczać w białku i cukrze, układać na posmarowaną blachę.Ja ciasto wykrawałam precelkową foremką po rozwalkowaniu ciasta na 3-4 mm, smarowałam białkiem i posypywałam cukrem.Piec w 180° -200° około 20-25 minut. Wychodzi dosyć duża porcja.Według autorki przepisu:Po dodaniu do ciasta soli, ziół – bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp. Moje uwagi : Do precelków tylko gruby cukier – te z drobnym wyszły mi mało słodkie. Trzeba mocno posypywać cukrem bo inaczej są mało wyraziste w smaku. Te grubsze są lepsze – pysznie się rozwarstwiają.