Wykonanie
Pieczenie bab, babek , babeczek kojarzy się z Wielkanocą. Skoro święta już niedługo, to proponuję babkę czarno - białą.
SKŁADNIKI:5
jajek1 kostka
margaryny2 szklanki
mąki1 łyżka
mąki8 łyżek
oleju1 szklanka
cukru1 łyżeczka
octu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoPlewa:1/2 kostki
masła1/4 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
mleka2 łyżki
kakao1 opakowanie białej polewyWYKONANIE:
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Oddzielimy
białka od
żółtek.
Margarynę ucieramy z
żółtkami i
cukrem na puszystą masę.Dodajemy
olej i
ocet. Ucieramy Wsypujemy
mąkę i mieszamy.Z
białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.Do większej porcji dodajemy łyżkę
mąki i wymieszamy.Do mniejszej porcji dodajemy
kakao i mieszamy.Formę do ciasta smarujemy i wysypujemy
tartą bułką.Najpierw wylewamy ciemne ciasto, a na wierzch jasne.Ciasto jest dość gęste , wiec można wykładać łyżką. Pieczemy ok. 60 minut w 180 C.Wszystkie składniki polewy łączymy, mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu. Nie zagotowujemy.Jasną polewę podgrzewamy w gorącej wodzie. Ciepłą polew ciemną wylewamy na ciasto. Polewą jasną robimy wzorek na ciemnej.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.