Wykonanie
Nie do końca
biszkopt, nie do końca murzynek. Delikatne i leciutkie ciasto
czekoladowe, które piekę od lat i zawsze wychodzi tak samo pyszne. Sama się dziwię, że jeszcze nie było tego przepisu na blogu. Jest banalnie prosty, sprawdzony, dobry na każdą okazję. To wspaniałe ciasto sezonowe – do środka można wkroić
jabłka,
gruszki, na wierzch dodać
wiśni,
truskawek,
malin. Zimą lubię dosypać
przyprawy korzennej do
kakao, żeby ciasto miało piernikowy aromat. Do tego ciasta pasują przeróżne polewy, klasyczna czekoladowa, karmelowa, krówkowa… Można je też przełożyć powidłami, masą marcepanową albo innym, ulubionym kremem. Oddaję więc ukochany przepis w Wasze ręce i mam nadzieję, że będzie Wam służył :)źródło przepisu (lekko zmodyfikowany :)): Smaki OgroduPorcje: blaszka o wymiarach 35 x 25 cmSkładniki►
mąka [150 g / 1 lekko czubata szklanka o pojemności 250 ml]►
kakao [4 łyżki / 40 g]►
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]►
cukier [200 g / 1 szklanka]►
masło [150 g / 3/4 kostki]►
mleko [62 ml / 1/4 szklanki]►
jajka [3 sztuki w rozmiarze L]PrzygotowanieW rondelku podgrzać
cukier z
masłem i
mlekiem, na małym ogniu do momentu, aż
masło całkowicie się rozpuści. Wystudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.Wystudzoną mieszankę
masła,
cukru i
mleka przelać do dużej miski. Dodać
żółtka i wymieszać.Do miski przesiać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką.Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach przez 30-40 min (sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto nie jest surowe w środku). W szerszej blaszce ciasto będzie gotowe po 30 min, jeśli będziecie piekli w mniejszej tortownicy lub keksówce, powinno być idealne po 35-40 min.Smacznego!