Wykonanie
Kupiłam piękny świeży
kalafior z którego nie oberwano liści a były
młode i soczyste. Postanowiłam przygotować je jako dodatek do drugiego dania na obiad.Składniki:liście
kalafiora2
pomidory1
cebula1 łyżka
smalcu1 łyżka
mąki1 łyżka
słonecznikaodlana
woda z ugotowanych
ziemniaków,
Przyprawy:
cukier,
sól,
smalec do smażenia, mielony
kminek, mielone
ziele angielskie, mielony
czarny pieprz.Wykonanie:Wykroić z liści
kalafiora główne nerwy. Posiekać i ugotować z odrobiną
cukru.Na patelni roztopić
smalec. Dodać
słonecznik,
cebulę,
mąkę. Zrobić złotą zasmażkę. Rozcieńczyć ją
wodą z odcedzonych
ziemniaków (ok 150 ml.) Dodać do zasmażki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory.Wszystko dokładnie wymieszać z liśćmi
kalafiora nie zdejmując z ognia. Do smaku dodać
cukier,
sól, mielony
kminek, mielone
ziele angielskie, mielony
czarny pieprz.