Wykonanie
Składniki:pół szklanki
kaszy jaglanejszklanka
wodyłyżka
cukru z prawdziwą
waniliąszklanka
truskawekpół szklanki
jogurtu naturalnego (takiego które nie zawiera
mleka w proszku!)garść
jagód gojidodatkowo np.
cynamon,
kardamonKaszę jaglaną przepłukać gorącą
wodą (dzięki temu straci gorzkawy posmak). Zagotować
wodę, wrzucić
kaszę i
cukier waniliowy, gotować ok. 15 min (aż odparuje
woda), co ważne - nie należy mieszać
kaszy podczas gotowania.
Jogurt naturalny zmiksować z połową
truskawek (można dosłodzić np.
miodem lub innym zamiennikiem
cukru). Do miseczki nałożyć
kaszę, polać
jogurtem, dodać
truskawki i posypać
jagodami goji (można je wcześniej namoczyć),
cynamonem.
Kasz jaglana działa odkwaszająco na organizm (jest zasadotwórcza), zawiera węglowodany złożone które stopniowo uwalniają energię, jest źródłem pełnowartościowego
białka, nie zawiera glutenu.