Wykonanie
Kuleczki
mleczne na bazie
mleka w proszku z dodatkiem
kardamonu i
cynamonu.
Kardamon nadaje kuleczkom kamforowo-
cytrynowego smaku.Składniki:70 g
masła100 g
cukru125 ml
wody2 ziarna
kardamonu1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu200 g
mleka w proszkuDo garnka z grubym dnem wsypujemy
cukier oraz dodajemy
masło. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Gdy masa nabierze miodowej barwy, powoli wlewamy
wodę, cały czas mieszając i gotujemy jeszcze przez około 5 minut na dużym ogniu. Masa powinna zgęstnieć, a kropla upuszczona na porcelanowy talerzyk dość szybko stężeć.Masę odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy utłuczone na proszek ziarenka
kardamonu i
cynamon. Do masy wsypujemy powoli
mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Z masy formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Kuleczki na początku są miękkie, ale z czasem trochę twardnieją.Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 01/2013Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u