Wykonanie
mar 23rd
Biała kiełbasa domowaKto raz spróbuje
białej kiełbasy we własnym wykonaniu, ten nie będzie miał już ochoty na to „coś”, co zwykle kupuje się w sklepach. Wspaniale smakuje ona zarówno w
białym barszczu, jako danie obiadowe przysmażane z
cebulką a także upieczona na patyku przy ognisku! Tak wygląda nasza
biała kiełbasa surowa:
Do jej wykonania potrzebne nam będą: przystawka do nadziewania
kiełbas, kiełbaśnica (jelita wieprzowe) oraz- 1100g
łopatki,- 1100g
boczku,- 300-400g pachwiny bez skóry,- 250ml bardzo zimnej
wody,a z przypraw:- 50g
soli,- 3 pełne łyżki
majeranku,- 4-5 sporych ząbków
czosnku przeciśniętego przez praskę,- 0,5 łyżeczki
rozmarynu,-1 pełna łyżka słodkiej mielonej
papryki,- 1/4 łyżki
chilli,- 1/2 łyżeczki
curry,- 1 łyżeczka
pieprzu mielonego.Na początku wyjmujemy kiełbaśnicę, opłukujemy ją z
soli i pozostawiamy do namoczenia w letniej wodzie przez 0,5-1 godziny, aby łatwo było ją wsunąć na nadziewarkę.Do lodówki (na najchłodniejszą półkę) wstawiamy 250ml zimnej
wody, aby ją jeszcze bardziej oziębić – powinna być lodowata.
Mięso dzielimy na chude i tłuste: tłuste mielimy przez sitko 4mm, a chude – 8mm. Aby
kiełbasa była smaczna i nie za sucha nie może być ona zbyt chuda: musi
mieć odpowiednią ilość tłuszczyku. Po jej skosztowaniu prawdopodobnie i tak dojdziemy do wniosku, że w porównaniu z tymi sklepowymi jest niezwykle
mięsnaZmielone
mięso mieszamy dobrze ze wszystkimi
przyprawami, dolewamy naszą schłodzoną
wodę i wyrabiamy całość na sprężystą masę.Końcówkę nadziewarki smarujemy lekko
oliwą, aby łatwiej umieścić na niej kiełbaśnicę. Teraz możemy przystąpić do ostatniego etapu produkcji
kiełbasy- nadziewania: wymaga to trochę wprawy, ale ta po chwili sama przychodzi.
Kiełbaski skręcamy naprzemiennie w jedną i drugą stronę (od i do siebie), aby się nie porozkręcały.
Tak wygląda nasza
kiełbasa parzona:
A tak smażona z
cebulką, łyżeczką własnej
wegety (mieszanka
suszonych warzyw),
liściem laurowym i
zielem angielskim w wersji obiadowej, zaprawionej łyżeczką pełnoziarnistej
mąki pszennej:
Gdy sos ostygnie, wychodzi z niego wspaniała omasta do
pieczywa, spróbujcie!