ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa domowa | do-eat-yourself.pl

Biała kiełbasa domowa | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

mar 23rd Biała kiełbasa domowa
Kto raz spróbuje białej kiełbasy we własnym wykonaniu, ten nie będzie miał już ochoty na to „coś”, co zwykle kupuje się w sklepach. Wspaniale smakuje ona zarówno w białym barszczu, jako danie obiadowe przysmażane z cebulką a także upieczona na patyku przy ognisku! Tak wygląda nasza biała kiełbasa surowa:
Do jej wykonania potrzebne nam będą: przystawka do nadziewania kiełbas, kiełbaśnica (jelita wieprzowe) oraz
- 1100g łopatki,
- 1100g boczku,
- 300-400g pachwiny bez skóry,
- 250ml bardzo zimnej wody,
a z przypraw:
- 50g soli,
- 3 pełne łyżki majeranku,
- 4-5 sporych ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 0,5 łyżeczki rozmarynu,
-1 pełna łyżka słodkiej mielonej papryki,
- 1/4 łyżki chilli,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego.
Na początku wyjmujemy kiełbaśnicę, opłukujemy ją z soli i pozostawiamy do namoczenia w letniej wodzie przez 0,5-1 godziny, aby łatwo było ją wsunąć na nadziewarkę.
Do lodówki (na najchłodniejszą półkę) wstawiamy 250ml zimnej wody, aby ją jeszcze bardziej oziębić – powinna być lodowata.
Mięso dzielimy na chude i tłuste: tłuste mielimy przez sitko 4mm, a chude – 8mm. Aby kiełbasa była smaczna i nie za sucha nie może być ona zbyt chuda: musi mieć odpowiednią ilość tłuszczyku. Po jej skosztowaniu prawdopodobnie i tak dojdziemy do wniosku, że w porównaniu z tymi sklepowymi jest niezwykle mięsna
Zmielone mięso mieszamy dobrze ze wszystkimi przyprawami, dolewamy naszą schłodzoną wodę i wyrabiamy całość na sprężystą masę.
Końcówkę nadziewarki smarujemy lekko oliwą, aby łatwiej umieścić na niej kiełbaśnicę. Teraz możemy przystąpić do ostatniego etapu produkcji kiełbasy- nadziewania: wymaga to trochę wprawy, ale ta po chwili sama przychodzi. Kiełbaski skręcamy naprzemiennie w jedną i drugą stronę (od i do siebie), aby się nie porozkręcały.
Tak wygląda nasza kiełbasa parzona:
A tak smażona z cebulką, łyżeczką własnej wegety (mieszanka suszonych warzyw), liściem laurowym i zielem angielskim w wersji obiadowej, zaprawionej łyżeczką pełnoziarnistej mąki pszennej:
Gdy sos ostygnie, wychodzi z niego wspaniała omasta do pieczywa, spróbujcie!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=188