Wykonanie
Ciasto
czekoladowe z
burakami robiłam wielokrotnie i ma wielu wielbicieli, włączając mnie, bo jest przepyszne.
Buraki w moim przepisie są ugotowane w łupinie, a
potem starte. W tym przepisie, a inspirowałam się przepisem z książki Zielono&zdrowo, użyłam surowych
buraków. W obu wariantach, dzięki połączeniu
buraków z
czekoladą, ciasto jest wilgotne i ciekawe w smaku.Zawsze staram się jeść i gotować zdrowo, a ostatnio dodatkowo trzymam się zasady nieużywania
cukru w ogóle, albo w minimalnych ilościach. Nie zawsze dla mnie, miłośniczki słodkości jest to łatwe, ale jest wykonalne. W tym cieście użyłam
miodu; co prawda
miód to
cukier prosty i dobrze byłoby zastąpić go
cukrem złożonym, ale z pewnością jest lepszy niż
cukier biały. Poza tym jest go tutaj stosunkowo mało. Świetny deser, który jeżeli bardzo lubicie słodko, możecie wykończyć inaczej, posypać
cukrem pudrem czy oblać
białym lukrem, ale wtedy już będzie mniej dietetyczny.
Składniki:150ml
oliwy extra virgin120ml płynnego
miodu80g
gorzkiej czekolady połamanej na kawałki250g surowego
buraka, obranego i startego na tarce o drobnych oczkach3
jajka200g jasnej
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
kakao w proszkuszczypta
soliwiórki kokosowe do wysypania formy i posypania ciastaewentualnie
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobiłam:Na bardzo małym ogniu w rondlu rozgrzałam
oliwę, wlałam do niej płynny
miód, wymieszałam aż się połączyły, wrzuciłam
czekoladę i nadal podgrzewałam, mieszając, aż się całkowicie rozpuściła. Teraz zdjęłam z ognia i dodałam starte
buraki. Wymieszałam. Osobno ubiłam widelcem
jajka, wlałam do rondla i całość wymieszałam. Wszystko robiłam łyżką, nie używałam miksera.W osobnej misce wymieszałam
mąkę z
solą,
proszkiem do pieczenia i
kakao, czyli wszystkie składniki suche. Wsypywałam je porcjami do składników mokrych, cały czas mieszając, żeby całość dobrze połączyć.Formę do babki z otworem w środku wysmarowałam
oliwą i wysypałam wiórkami. Wlałam masę do formy i piekłam w 180'C przez 25 - 30 minut, aż lekko popękało na wierzchu i ściemniało. Ciasto w środku powinno być lekko mokre. Ciasto zostawiłam w formie do przestygnięcia na 15 - 20 minut,
potem delikatnie wyjęłam.