Wykonanie
Czekolada i
kokos to doskonałe połaczenie. Dla dodania smaku i kolorytu możemy podać je ze świeżymi
owocami, np. podczas z sezonu z
truskawkami lub z
malinami.Składniki (na 8-10 porcji):ciasto :120 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru0,5 łyżeczki aromatu
kokosowego2 duże
jajka225 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia30 g
kakao w proszku75 g
wiórków kokosowych250 ml
mlekapolewa czekoladowa:180 g pokrojonego
masła200 g pokrojonej
gorzkiej czekoladyciasto : Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Natłuszczamy tortownicę i wykładamy ją papierem do pieczenia. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a
masło z
cukrem i aromatem ucieramy mikserem na średnich obrotach. Następnie dodajemy
jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Po przełączeniu miksera na niskie obroty zaczynamy dodawać mieszankę mączną na zmianę z
mlekiem. Gotową masę przekładamy łyżką do przygotowanej formy, wygładzając jej powierzchnię grzbietem łyżki. Pieczemy ok 50 minut, do momentu, aż włożona w środek wykałaczka będzie sucha po wyjęciu.
czekoladowa polewa: w kąpieli
wodnej mieszamy
masło z
czekoladą na gładką masę. Następnie zdejmujemy ją z ognia i pozwalamy ostygnąć do temperatury pokojowej. Ubijamy masę
czekoladową drewnianą do chwili, aż będzie całkiem gęsta i nadająca się do smarowania. Gotową polewą smarujemy wierzch i boki ciasta. Kroimy i podajemy.