Wykonanie
Dzisiaj upiekłam szybkie ciasto ze
śliwkami, bo pomimo upałów za oknem, jesień i
pora jesiennych
owoców się zbliża, a jesienią wiadomo,
śliwki na pierwszym planie.Ciasto
cynamonowe jest łatwe i szybkie, do tego lekkie jak pianka.
Cynamon daje i aromat i piękny kolor temu wypiekowi, dodatkowo,
przyprawa komponuje się świetnie ze smakiem
śliwekPoszukując inspiracji
śliwkowych trafiłam na blog wypiekibeaty.com.pl . Przepis jest bardzo dobry, zdecydowanie godny polecenia.
Składniki: na blaszkę 24x24cm ( ja użyłam naczynia żaroodpornego )125g
mąki pszennej125g
mąki owsianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu200g golden
syrup ( kupiłam w Marks&Spencer ) - można zastąpić
sztucznym miodem2 łyżki
miodu naturalnego125g
masła125g
cukru brązowego2 duże
jajka240ml
mleka350g
śliwek, umytych i podzielonych na połówki
Jak zrobiłam:1. Oba rodzaje
mąki wymieszałam z proszkiem,
sodą,
cynamonem i szczyptą
soli.2. W średnim garnku podgrzałam golden
syrup z
miodem i
masłem, aż się rozpuściły. Dodałam
cukier i mieszałam, aż się rozpuścił.3.
Jajka wymieszałam bardzo dobrze z
mlekiem.4. Do
mąki wlałam masę
miodowo -
maślaną, wymieszałam, a
potem jajka z
mlekiem, dobrze wymieszałam całość łyżką.5. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wylałam do formy ( jest całkowicie płynne, nie przejmujcie się tym, upiecze się doskonale na lekkie piankowe ciasto ). Na wierzchu ułożyłam połówki
śliwek, wierzchem do góry. Posypałam mielonymi
migdałami.6. Piekłam w 180'C przez 35 minut, a
potem przykryłam folią aluminiową i piekłam przez kolejnych 15 minut, do suchego patyczka.Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam ciasto w środku na kilka minut.Przed podaniem lekko oprószyłam
cukrem pudrem, ale ten etap można pominąć.