Wykonanie
pumpkin pancakes with crumble and tangerineKiepski piątek i oby pozytywna sobota. Wbijam nóż w ośmiokilową
dynię, drugiej ręce mam książkę, a w myśli wieczorne
plany. No tak, odwieczny problem, żeby to wszystko jakoś pogodzić. Jakoś się udaje.
Wspólna słodka sobota z Angie chyba staje się już zwyczajem. Przed tygodniem wynalazłam przepis na placki podane z... kruszonką. Od razu spodobał mi się ten pomysł, bo łączył w sobie dwie słodkości, które szczerze uwielbiam. Nadeszła wolna chwila, a obie mogłyśmy wypróbować, jak teoria i przypuszczenia mają się do praktyki. Okazało się, że w tym przypadku mają do siebie naprawdę wiele.
Dyniowe placki i kruszonka to duet, któremu chyba nikt nie mógłby się oprzeć. :) Stanowiły one idealny piątkowy obiad, i choć nie robię tego często, podaję przepis na ten właśnie posiłek. Choćby dlatego, że
czemu by nie zrobić go na śniadanie? Polecam wypróbować, kiedykolwiek, choćby dla samej tej słodkiej,
maślanej kruszonki rozpuszczającej się na grubych, delikatnych plackach w kolorach jesieni.
/1 porcja/Placki:- 1/2 szklanki
mąki żytniej- 125g
dyniowego puree- 2 łyżki
mleka- 1
jajko- 1 łyżka
miodu- 1 łyżeczka
oleju- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
cynamonu- odrobina
soliKruszonka:- 40g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 20g
masła- 1 łyżka
cukru trzcinowegoMąkę przesiewamy z
sodą,
proszkiem do pieczenia,
solą i
cynamonem. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy je razem na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po kopiatej łyżce ciasta, a na wierzchu układamy kawałki kruszonki. Smażymy placki z obu stron (bez obaw - kruszonka nie przywrze do dna patelni). Podajemy od razu.