ßßß Cookit - przepis na Ciasto imbirowe z polewą cytrynową

Ciasto imbirowe z polewą cytrynową

nazwa

Wykonanie

W tym roku zdecydowanie zakochałam się w imbirze. Gdyby nie to, że zawsze jeszcze ktoś je to, co upiekę, sypałabym go bez opamiętania do wszelkich jesiennych wypieków. Jeszcze w wakacje kupiłam bardzo ciekawą książeczkę z przepisami - w niej torty, rolady itp... A ja uparłam się, że najpierw muszę zrobić właśnie to ciasto. Zwyczajnie wyglądającą babkę imbirową, polaną lukrem cytrynowym. Nikt nie podzielał mojego entuzjazmu, kiedy zabierałam się za pieczenie, bo przecież tyle było świetnych rzeczy do wyboru... Wątpliwości zniknęły po pierwszym kawałku, bardzo smakowało wszystkim domownikom. Pewnie dla wielu będzie to herezją, ale ja mogłabym jeść to ciasto w święta, zamiast piernika! ;) Naprawdę warto upiec, idealne w swojej prostocie.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki suszonego imbiru (w oryginale 1 łyżeczka)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
180 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu kukurydzianego (u mnie golden syrup, może być też miód)
2 duże jajka, lekko roztrzepane
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki kandyzowanego imbiru (u mnie bez)
Polewa:
1 szklanka cukru pudru (ok. 150 g)
2-3 łyżki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC. Formę kwadratową o boku ok. 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i sól. W oddzielnej misce ubijać na wysokich obrotach masło z cukrem i syropem kukurydzianym, do powstania jasnej masy o kremowej konsystencji. Wbijać po kolei jajka, nie przestając miksować.
Stopniowo dodawać do ubitej masy mieszankę z mąką, miksując wszystko na małych obrotach. W małej misce wymieszać mleko z sodą. Wlać do masy i dodać na koniec kandyzowany imbir, wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy.
Piec przez 40-45 minut (u mnie wystarczyło 30!), aż zrumieni się na jasny brąz, a wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić do wystygnięcia na 10 minut, następnie wyjąć z formy i położyć na kratce, do całkowitego wystudzenia.
Przygotować polewę. Utrzeć przy pomocy miksera cukier z dodatkiem soku z cytryny na gładką masę (najlepiej dodawać sok stopniowo, bo odrobince, aby uniknąć zbyt rzadkiej konsystencji lukru). Równomiernie wylać lukier na powierzchnię ciasta i rozsmarować. Przed podaniem można oprószyć cynamonem.
Smacznego!
Źródło przepisu: "Ciasta", Wydawnictwo Olesiejuk
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2013/10/ciasto-imbirowe-z-polewa-cytrynowa.html