Wykonanie
W tym roku zdecydowanie zakochałam się w
imbirze. Gdyby nie to, że zawsze jeszcze ktoś je to, co upiekę, sypałabym go bez opamiętania do wszelkich jesiennych wypieków. Jeszcze w wakacje kupiłam bardzo ciekawą książeczkę z przepisami - w niej
torty, rolady itp... A ja uparłam się, że najpierw muszę zrobić właśnie to ciasto. Zwyczajnie wyglądającą babkę
imbirową, polaną lukrem
cytrynowym. Nikt nie podzielał mojego entuzjazmu, kiedy zabierałam się za pieczenie, bo przecież tyle było świetnych rzeczy do wyboru... Wątpliwości zniknęły po pierwszym kawałku, bardzo smakowało wszystkim domownikom. Pewnie dla wielu będzie to herezją, ale ja mogłabym jeść to ciasto w święta, zamiast piernika! ;) Naprawdę warto upiec, idealne w swojej prostocie.Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody3 łyżki suszonego
imbiru (w oryginale 1 łyżeczka)1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
soli180 g
masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
syropu kukurydzianego (u mnie golden
syrup, może być też
miód)2 duże
jajka, lekko roztrzepane1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki kandyzowanego
imbiru (u mnie bez)Polewa:1 szklanka
cukru pudru (ok. 150 g)2-3 łyżki
soku z cytrynyPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC. Formę kwadratową o
boku ok. 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
imbir,
cynamon i
sól. W oddzielnej misce ubijać na wysokich obrotach
masło z
cukrem i
syropem kukurydzianym, do powstania jasnej masy o kremowej konsystencji. Wbijać po kolei
jajka, nie przestając miksować.Stopniowo dodawać do ubitej masy mieszankę z
mąką, miksując wszystko na małych obrotach. W małej misce wymieszać
mleko z
sodą. Wlać do masy i dodać na koniec kandyzowany
imbir, wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy.Piec przez 40-45 minut (u mnie wystarczyło 30!), aż zrumieni się na jasny brąz, a wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić do wystygnięcia na 10 minut, następnie wyjąć z formy i położyć na kratce, do całkowitego wystudzenia.Przygotować polewę. Utrzeć przy pomocy miksera
cukier z dodatkiem
soku z cytryny na gładką masę (najlepiej dodawać sok stopniowo, bo odrobince, aby uniknąć zbyt rzadkiej konsystencji lukru). Równomiernie wylać
lukier na powierzchnię ciasta i rozsmarować. Przed podaniem można oprószyć
cynamonem.Smacznego!
Źródło przepisu: "Ciasta", Wydawnictwo Olesiejuk