ßßß Cookit - przepis na brytyjskie smaki czyli cytrynowa tarta z bezą

brytyjskie smaki czyli cytrynowa tarta z bezą

nazwa

Wykonanie

Swego czasu spędzałam w Anglii wiele czasu. Miałam tam swoje ulubione miejsca, pory dnia, klimaty, a przede wszystkim potrawy i ciasta.
Anglicy bardzo lubią słodycze. Mam wrażenie, że tradycyjna herbata o 5-ej to pretekst, żeby zjeść coś słodkiego; herbatniki, sernik na brązowym zniewalającym spodzie, brownies, a także bardzo słodkie fudgy. Moje ulubione ciasto z tego słodkiego menu to lemon meringue pie, czyli cytrynowy curd na maślanym kruchym spodzie pod bezą.
Próbowałam już kilkakrotnie zrobić to ciasto korzystając z przepisów różnego autorstwa i wszystkie były bardzo dobre, ale niestety nigdy tak do końca nie przypominały tego oryginalnego, które można zjeść w każdej niemalże cukierni czy kawiarni na Wyspach.
W końcu trafiłam.
Ten przepis jest autorstwa Paula Hollywood i jest doskonały, właśnie taki o jaki mi chodziło.
Składniki:
spód:
165g mąki
25g mielonych migdałów
120g zimnego masła, pokrojonego w kostki
55g cukru
1 jajko
Jak zrobiłam:
Wymieszałam mąkę i migdały w misce, dodałam masło i połączyłam palcami aż ciasto przypominało kruszonkę. Dodałam cukier, potem jajko i szybko wyrobiłam ciasto. Zawinęłam je w folię i schowałam do lodówki na 2 godziny.
curd cytrynowy:
6 dużych jajek
230g cukru
szczypta soli
80g mąki kukurydzianej
12 zółtek
230g masła o temperaturze pokojowej
beza:
6 białek
280g cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobiłam:
spód i curd:
1. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim spód i boki formy do tarty o średnicy 25cm. Nakłułam go w kilkunastu miejscach i podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 15 minut.
2. Starłam skórkę z 2 dużych dokładnie umytych cytryn. W rondelku wymieszałam ją z cukrem i mąką kukurydzianą. Wycisnęłam sok z 6 cytryn i przecedzony przez sito wlałam do mieszaniny skórki z cukrem i mąką. Dokładnie połączyłam składniki i na małym ogniu, mieszając, podgrzewałam aż wyraźnie zgęstniał. Zdjęłam z ognia i wmieszałam, dodając po jednym, żółtka.
Podgrzewałam, aż masa zgęstniała. Dodałam masło i mieszałam aż się całkowicie rozpuściło w cytrynowej masie.
3. Cytrynowy curd już gotowy - wylałam go na podpieczony spód.
beza;
1. Białka ubiłam bardzo dobrze, aż były bardzo sztywne. Dodałam cukier po łyżce, cały czas ubijając, po wmieszaniu całego cukru ubijałam jeszcze przez kilka minut, aż masa była doskonale gładka, sztywna i lśniąca.
2. Dodałam mąkę i sok cytrynowy. Wymieszałam i łyżką wyłożyłam na cytrynowy curd.
3. W rozgrzanym do 180'C piekarniku piekłam ciasto aż beza lekko zbrązowiała, przez około 50 - 55 minut.
Ciasto powinno być całkowicie wychłodzone przed podaniem.
Moja beza jest ogromna bo nie doczytałam przepisu do końca, jak zwykle, i zrobiłam ją ze wszystkich 12 białek; to trochę za dużo ale jest pyszna.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/11/brytyjskie-smaki-czyli-cytrynowa-tarta.html