ßßß Cookit - przepis na tarta z zielonymi szparagami i ricottą

tarta z zielonymi szparagami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Dopiero niedawno odkryłam zielone szparagi; widywałam je tu i tam, ale byłam wierna białym. Któregoś dnia białych nie było, zrządzenie losu, kupiłam zielone i zakochałam się w nich. Odpowiada mi ich smak, łatwość obsługi, kolor, a także rodzaj chrupkości, który zachowują przy odpowiednim ugotowaniu.
Ogromnym ich atutem jest to, że się fantastycznie dają zapiekać. Tę właściwość można wykorzystać w tarcie, szybkiej i prostej, a jednocześnie tak oryginalnej w smaku, że, myślę, również w innych kombinacjach warzywnych będzie królowała na moim stole przez całe lato.
Zielone szparagi są przepiękne, smukłe, kształtne, ale najbardziej urzeka mnie ich barwa nasyconej zieleni. To kolor lata, świeży i rześki. Tarta z dodatkiem cytryny i kolendry jest wyjątkowo energetyczna, jak ta zieleń.
Przepis pochodzi z bloga Kuchennymi drzwiami, a jest zaadoptowany od Donny Hay.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego, rozmrożonego
opakowanie - 250g sera ricotta
około 1 kubek - 80g startego parmezanu
1/2 kubka startego sera gruyere
garść liści trybuli - ja nie miałam, ale muszę zdobyć
skórka starta z 1 cytryny
sól, pieprz
1 pęczek zielonych szparagów z obłamanymi końcami
oliwa z oliwek do skropienia
gałązki trybuli (nie miałam)
cytryna do podania
Jak zrobiłam:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200'C.
2. Blaszkę 20 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem spód wyłożyłam rozmrożonym ciastem francuskim, wyklejając ścianki również, bardzo dokładnie.
3. Ricottę wymieszałam z serami, skórką z cytryny i doprawiłam solą i pieprzem. Wyłożyłam na spodzie z ciasta francuskiego.
4. Na wierzchu ricotty ułożyłam szparagi. Grubsze przekroiłam wzdłuż na pół.
5. Piekłam około 20 minut, aż ciasto było wyrośnięte i złociste.
Tarta najlepiej smakuje z cytryną i kolendrą.
Jest lekka i świeża, idealna na lato.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/06/tarta-z-zielonymi-szparagami-i-ricotta.html