Wykonanie
Dopiero niedawno odkryłam
zielone szparagi; widywałam je tu i tam, ale byłam wierna
białym. Któregoś dnia białych nie było, zrządzenie losu, kupiłam zielone i zakochałam się w nich. Odpowiada mi ich smak, łatwość obsługi, kolor, a także rodzaj chrupkości, który zachowują przy odpowiednim ugotowaniu.Ogromnym ich atutem jest to, że się fantastycznie dają zapiekać. Tę właściwość można wykorzystać w tarcie, szybkiej i prostej, a jednocześnie tak oryginalnej w smaku, że, myślę, również w innych kombinacjach warzywnych będzie królowała na moim
stole przez całe lato.
Zielone szparagi są przepiękne, smukłe, kształtne, ale najbardziej urzeka mnie ich barwa nasyconej zieleni. To kolor lata, świeży i
rześki.
Tarta z dodatkiem
cytryny i
kolendry jest wyjątkowo energetyczna, jak ta zieleń.
Przepis pochodzi z bloga Kuchennymi drzwiami, a jest zaadoptowany od Donny Hay.
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego, rozmrożonegoopakowanie - 250g
sera ricottaokoło 1 kubek - 80g startego
parmezanu1/2 kubka
startego sera gruyeregarść liści
trybuli - ja nie miałam, ale muszę zdobyćskórka starta z 1
cytrynysól,
pieprz1 pęczek
zielonych szparagów z obłamanymi końcami
oliwa z oliwek do skropieniagałązki
trybuli (nie miałam)
cytryna do podania
Jak zrobiłam:1. Piekarnik rozgrzałam do 200'C.2. Blaszkę 20 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia, a
potem spód wyłożyłam rozmrożonym
ciastem francuskim, wyklejając ścianki również, bardzo dokładnie.3.
Ricottę wymieszałam z
serami,
skórką z cytryny i doprawiłam
solą i
pieprzem. Wyłożyłam na spodzie z
ciasta francuskiego.4. Na wierzchu
ricotty ułożyłam
szparagi. Grubsze przekroiłam wzdłuż na pół.5. Piekłam około 20 minut, aż ciasto było wyrośnięte i złociste.
Tarta najlepiej smakuje z
cytryną i
kolendrą.Jest lekka i świeża, idealna na lato.