ßßß Cookit - przepis na 6 września 2012

6 września 2012

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj piękny wrześniowy dzień. Wczorajsza niżowa pogoda poddała się i obudziło mnie słońce i chłód jesiennego poranka. Jestem zdecydowanie osobnikiem jesienno - zimowym i z pierwszymi chłodami budzę się do życia. A to znaczy do pieczenia i gotowania jeszcze bardziej aktywnego i energetycznego.
Mam ochotę na pieczenie radosne. Musi to być coś słodkiego; ostatnie dni to propozycje słone i wytrawne, a więc czas na odmianę. Wybór padł na babeczki, bo po pierwsze piecze się je łatwo i szybko, a po drugie bo są lekkie.
Kto dzisiaj nie myśli o kaloriach? Trzeba być zdrowym, pięknym i szczupłym w miarę możliwości.
Ale to nie znaczy, że nie można jeść ciast czy słodyczy. Chodzi o to, żeby umieć dokonywać właściwych wyborów.
Babeczki, które wymyśliłam na dzisiaj zawierają mało tłuszczu i stosunkowo mało cukru, a do masy na ciasto dodaje się startą marchew, dzięki czemu są wilgotne, a jednocześnie mniej kaloryczne.
Babeczki są doskonałe do porannej śniadaniowej kawy, ale również do kawy czy herbaty po pracy, po południu. Można je wziąć z sobą do pracy na drugie śniadanie, albo na piknik.
BABECZKI MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM
Składniki:
Ciasto:
2 - 3 marchewki, około 250g, starte na tarce o grubych oczkach
100g masła
4 jajka
200g cukru
400g mąki pszennej
1 duża łyżka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1 cytryny
Masa cynamonowa do posmarowania babeczek:
1 duża łyżka masła
75g serka homogenizowanego
100g cukru pudru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
1. Marchewki obrałam i starłam na tarce. Masło rozpuściłam.
2. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam marchewkę, sok i startą skórkę z cytryny. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki, mokre i suche, połączyłam i dobrze wymieszałam.
3. Formę do pieczenia babeczek przygotowałam, czyli 12 otworów na babeczki wyłożyłam papierowymi foremkami. Piekarnik nagrzałam do 200'C.
4. Ciasto nałożyłam do foremek i piekłam przez ok. 25 - 30 minut. Po upieczeniu zostawiłam w formie na kilka minut, a potem wyłożyłam na kratkę do pieczenia i pozostawiłam do wystygnięcia.
Masa cynamonowa do posmarowania:
1. Rozpuściłam tłuszcz na masę do posmarowania.
2. Serek utarłam z masłem, cukrem pudrem i cynamonem na gładką masę. Posmarowałam nią babeczki i natychmiast podałam do kawy.
Babeczki są, jak widać na zdjęciu, z ciężkiego, wilgotnego ciasta. Można je przechowywać w pudełku przez kilka dni bez masy. W zamrażarce bez masy przez kilka miesięcy.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/6-wrzesnia-2012.html