ßßß Cookit - przepis na 5 sierpnia 2012

5 sierpnia 2012

nazwa

Wykonanie

HUMMUS
Sezonowe produkty i potrawy to przede wszystkim warzywa. Jemy dużo sałat różnego rodzaju. Do sałaty, jeżeli nie podajemy mięsa czy ryby, podamy pieczywo. Oczywiście, nie ma niczego lepszego niż świeże pieczywo z masłem. Ale do pieczywa można również zaproponować hummus, czyli pastę z ciecierzycy z pastą sezamową, sokiem z cytryny i dużą ilością czosnku.
W Polsce hummus jest znany, ale nie aż tak jak w Stanach Zjednoczonych czy Francji, a szczególnie w Paryżu. Przez długi czas nazwa była mi znana, ale nie miałam pojęcia, co to takiego.
Po raz pierwszy zrobiłam hummus na warsztatach kulinarnych z kuchni syryjskiej. Była to wersja wschodnia.
Poniższy przepis podaje David Lebovitz, którego już cytowałam wcześniej, a on zaczerpnął go z 'Cabbage Cafe Cookbook'.
Pasta jest doskonała do kanapek, pieczywa różnego rodzaju, bagietki czy pity. Najlepiej jak będzie mu towarzyszyć po prostu jakaś zielenina, czy też kiełki. Pieczywo nie powinno być zbyt wyraziste w smaku, bo smaki mogą się wzajemnie zagłuszyć.
HUMMUS
3 duże ząbki czosnku, grubo posiekane
2 łyżeczki soli morskiej
4 duże łyżki pasty Tahini ( pasta sezamowa) - dostępna w supermarketach
2-3 duże łyżki oliwy
świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
800g odsączonej ciecierzycy z puszki; ciecierzycę można również ugotować samemu, wtedy waga podana to waga po ugotowaniu. Płyn po odsączeniu trzeba zachować - okoł0 6 dużych łyżek
1 kubek (15g) listków pietruszki - opcjonalnie
1/8 łyżeczki chili w proszku
50g uprażonych orzeszków pini
pestki granatu - opcjonalnie
1. W blenderze zmieszaj ciecierzycę, czosnek i tahini i odstaw na kilka minut.
2. Dodaj sok z cytryny i zostawiony płyn z cieciorki. Płynu na początek dodaj mało, stopniowo.
dodawaj więcej, żeby móc uzyskać konsystencję taką, jaką lubisz. Podczas mieszania zbieraj
masę z brzegów blendera, żeby wszystko dobrze wymieszać.
3. Teraz dodaj pietruszkę, jeżeli dodajesz, spróbuj i, jeżeli trzeba, dodaj więcej soku z cytryny i soli, ewentualnie więcej płynu z cieciorki. Pasta ma być w miarę gęsta, ale taka, żeby można ją było swobodnie rozsmarować.
W zależności od tego, co lubisz, mogą w niej być kawałki ciecierzycy mniejsze lub większe, może też
być zupełnie gładka.
Polej oliwą, posyp orzeszkami albo pestkami granatu.
Pastę podawaj z dziurką po środku. Wlej do niej oliwę i posyp grubo zmielonym pieprzem. Możesz dodać również szczypiorek albo szalotkę, jeżeli lubisz. Do hummusa najlepsza jest pita albo świeża
bagietka.
Wcześniej pisałam, że można ciecierzycę ugotować samemu. Z tego, co czytałam, nawet wytrawni kucharze uważają, że nigdy hummus nie będzie taki dobry, jak robiony z gotowej cieciorki w puszkach.
Przygotowanie hummusa zajmuje około 20 minut. Można go przechowywać w słoiku w lodówce do 3 dni, ale można go również zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/08/5-sierpnia-2012_6.html