Wykonanie
KurkiKurek nie muszę zachwalać. Te
grzyby lubią wszyscy bez wyjątku. Nie dość, że mają piękny kształt, kolor, są po prostu śliczne, to nadają wspaniały smak każdej potrawie, do której ich użyjemy. Tarty, tarteletki, pasta w każdej formie, czy też zwykła jajecznica czy omlet, wszystko to z
kurkami to dania specjalne.
Uważam jednak, że
tarta z
kurkami i
kozim serem nie ma sobie równych. Świeże
kurki, twardawy
ser kozi, koniecznie świeża
natka pietruszki, też trzeba się nią cieszyć latem, bo nigdy później nie jest tak pachnąca i jędrna, kremówka i
jajka, pół godziny pracy i rewelacyjna
tarta gotowa.
Tarta z
kurkami i
kozim seremPrzepis na spód tartyW czasie, kiedy spód tarty piecze się w piekarniku, zajmiemy się
kurkami.
Kurki:około 0.5 kg
kurek1 duża
cebulaolej do smażenia
kurek2 - 3 łyżki
masłapęczek świeżej
natki pietruszkisól,
pieprzKurki trzeba bardzo dobrze opłukać i usunąć resztki podłoża, na którym którym rosły. Trzeba to jednak zrobić dość szybko, żeby nie były zbytnio opite
wodą.
Kurki powinny być osuszone zanim zaczniemy je smażyć. Jeżeli są drobne, można je wrzucić na patelnię w całości, większe trzeba pokroić na połówki, albo jeszcze drobniej.Na patelni z odrobiną
oleju do smażenia, leciutko zeszklij pokrojoną w kostkę
cebulę. Kiedy już będzie gotowa, wrzuć
kurki i na średnio dużym ogniu doprowadź do tego, żeby oddały
wodę i odparowały. Teraz zmniejsz ogień i przez parę minut je podduś. Dodaj
masło. Pod koniec smażenia dopraw
solą i
pieprzem i dodaj drobno posiekaną
natkę pietruszki.
Nadzienie do tarty:smażone
kurkitwardy albo pół - twardy
ser koziMasa jajeczno - śmietanowa:1
jajko3
żółtka250 ml
śmietany 30% (kremówki)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZanim wyłożysz nadzienie na spód tarty, spód musi być idealnie wystudzony.Na wystudzony spód wyłóż
kurki, na nich ułóż plasterki
sera koziego - ilość zależy od tego, jak bardzo lubisz
ser kozi, a wszystko zalej masą jajeczno -
śmietanową. Masę przygotowujemy mieszając wszystkie składniki dokładnie i doprawiając na końcu
solą,
pieprzem i
gałką muszkatolową.
Teraz czas już wstawić tartę do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Pieczenie trwa 15 - 20 minut, aż do czasu kiedy masa jajeczna się zetnie.
Tarta jest doskonała z
sałatą z dressingiem vinegrette i kieliszkiem dobrze schłodzonego
różowego wina.