Wykonanie
Jajecznica z
kurkami na niedzielne śniadanie.Właśnie rozpoczął się sezon na
kurki. Zawsze z niecierpliwością czekam na te aromatyczne
grzyby.Jajecznica z
kurkami jest bardzo dobra oraz szybka i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:4
jajka150 g
kurek1 mała
cebula40 g
masła4 łyżki
oliwy lub
olejusólpieprzWykonanie:
Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki tuż przed rozpoczęciem przygotowywania jajecznicy. Wcześniej umyte
tracą aromat.
Cebulę lekko solimy i podsmażamy 4 minuty na
oliwie.Dodajemy
masło, wrzucamy
kurki, ponownie solimy i
pieprzymy i całość podsmażamy 4 minuty bez przykrycia i dalsze 2 minuty pod przykryciem.Wbijamy
jajka, lekko je solimy i
pieprzymy.Podczas robienia jajecznicy mieszamy ją, ale staramy się mieszać tylko
białko.Dopiero pod sam koniec mieszamy również
żółtka.Tak przygotowana jajecznica jest bardzo dobra.Smacznego.