Wykonanie
Dalszy ciąg wrażeń z Korfu.
Grecja biało - niebieska, ale też zielona jak roślinność tutaj,
palmy, opuncje, araukarie, a przede wszystkim drzewka
oliwne.Nie ma dzisiaj kuchni bez
oliwy z oliwek,
oliwy hiszpańskiej albo greckiej.
To gaj
oliwny, same drzewka
oliwne, a w tle lazurowe morze i niebo w takim samym kolorze.
Oliwki już zaczynają dojrzewać i można dojrzeć malutkie
owocki na drzewkach. Dostrzec, ponieważ było tak wietrznie, że gałęzie tańcowały na wietrze i
owocki razem z nimi.
Każdy zna greckie tzatziki.Dzisiaj podam wam oryginalny przepis na wykonanie cudownych tzatzików podany przez greckiego szefa kuchni.Wszystkie produkty do ich wykonania mamy pod ręką. To najbardziej grecki dodatek do
mięs,w Grecji do tradycyjnych souvlaki czyli rodzaju szaszłyków z
mięsa wieprzowego, ale nie tylko.Tzatziki można podawać jako dip
ogórkowy do ciepłej
pity czyli greckiego
chleba, albo polskiego ciepłego, świeżo upieczonego
chlebka, no i oczywiście
wina.
Jak je zrobić?Potrzebujemy tylko:3 duże łyżki
oliwy1 dużą łyżkę
octu, może być balsamico2 ząbki
czosnku, rozdrobnione1/2 łyżeczki
soli1/4/ łyżeczki
białego pieprzu1 kubek
greckiego jogurtu, odsączonego1 kubek kwaśnej
śmietany2
ogórki obrane, bez pestek i starte na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka posiekanego świeżego
koperkuWymieszaj dobrze
oliwę,
ocet,
czosnek,
sól i
pieprz w misce. Połącz
jogurt z kwaśną
śmietana. Dodaj do tego już przygotowaną
oliwę z dodatkami. Dobrze wymieszaj. Dodaj
ogórek, najlepiej odsączony, i posiekany
koperek.Schłodz przez co najmniej 2 godziny i udekoruj świeżym
koperkiem przed podaniem.Proste, świeże, letnie, doskonałe na upalne dni do
mięs i
pieczywa. Nie zapomnij o
winie; różowe będzie doskonałe.Teraz kolej na musakę i baklawę ....