Wykonanie
Trochę eksperymentowałam z nowymi
smakami co zaowocowało zupą kremem z
kukurydzy w puszce. Do zrobienia takiej zupy zainspirowała mnie moja 4,5 -letnia córcia, która w „swojej” restauracji podała mi właśnie taką zupę. Powiedziałam:
czemu nie? skoro
Madzia potrafi ugotować pyszną zupę z plastikowej
kukurydzy, to ja też- tyle, że z tej prawdziwej:)
Składniki:2 małe puszki
kukurydzy (ja dałam Bonduelle, po odsączeniu było ok 280 g
kukurydzy)3 szklanki
wywaru z jarzyn ( z tej ilości wychodzi dość gęsta zupa, jeśli wolicie rzadszą
dajcie 3,5-4 szkl)duży
ziemniak lub 2 małeząbek
czosnkumała
cebula lub pół dużej2 łyżki
masła1 łyżka
olejułyżka
śmietanyprzyprawy:
sól,
pieprz,
chili,
papryka ostra, duża szczypta
kurkumyZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w wywarze, aż będą miękkie. W tym czasie odcedzamy
kukurydzę.
Cebulę i
czosnek obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni na łyżce
oleju wymieszanego z łyżką
masła. Kiedy
cebula zaczyna mięknąć, na patelnię wsypujemy ziarenka
kukurydzy. Można jeszcze dołożyć łyżkę
masła. Podsmażamy wszystko razem ok 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie zawartość patelni wlewamy do
wywaru, gotujemy ok 5 minut. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy dużą łyżką
śmietany,
pieprzem (ja dałam kolorowy),
papryką ostrą i
chili (powoli dosypywać po szczypcie, próbując jaka ostrość nam odpowiada),
kurkumą.Oczywiście przepis możemy naginać na różne sposoby. Jedną z wersji jest przepis z użyciem
mleka kokosowego. Ja jednak uważam, że to nie nagięcie tego, ale zupełnie nowy przepis:) Jeśli chodzi o nasz krem wydaje mi się, że dobry byłby z tzw trzydziestką (słodszą
śmietaną zamiast popularnej 18%). Nie próbowałam sama, więc jest to tylko przypuszczenie.Można wzbogacić smak dodając pod koniec podsmażania na patelni
kukurydzy, trochę startego lub sproszkowanego
imbiru. Możemy dorzucić trochę
słodkiej papryki. Niektórzy pomijają
ziemniaka w tym przepisie, jednak fajnie zagęszcza zupę nie zmieniając smaku.Krem podajemy posypany
pestkami dyni i
słonecznika, z
groszkiem ptysiowym lub
chipsami z
wędzonego boczku. Do dekoracji dobrze jest zostawić kilka
ziaren kukurydzy.smacznego