Wykonanie
Tym razem prezentuję przepis na sprawdzone muffiny
bananowe. Są jednymi z ulubionych muffinów mojego
męża.Przepis podesłała mi koleżanka, wobec której długo miałam kompleksy muffinowe (Sławka pozdrawiam!). Moje, początkowo nigdy nie wyglądały tak pięknie jak jej. Kompleksów pozbyłam się kupując nową formę do muffinów i nowy piekarnik. Po tej zmianie pokochałam ten rodzaj słodkości. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.245g
mąki100g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli65 g
białej czekolady2 duże
jaja113g
masła3 duże dojrzałe
banany (ok. 450g)
aromat waniliowy lub
rumowyPiekarnik nagrzać do 180 stopni.W pierwszej misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
sól i pokrojoną
czekoladę.W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione tłuczkiem do
ziemniaków banany, ubite lekko
jaja, roztopione i ostudzone
masło i aromat.Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać szybko i niedokładnie łyżką (nie mikserem) mogą nawet zostać grudki.Ciasto włożyć do 12 foremek. Piec ok. 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już dobre.Ostatnio z braku
białej czekolady dodałam
mleczną- mnie smakowały bardzo, choć mój mąż opowiedział się za wersją pierwotną. Poza tym bez aromatu też są OK:)Smacznego!