Wykonanie
Zapiekane zraziki to jeden z moich ulubionych przepisów pani Ewy Aszkiwicz. Często korzystam z niego przy okazji rodzinnych obiadów. Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki „1001 przepisów Kuchnia Polska”.

Składniki:50 dag
mielonego mięsa2 łyżki
tartej bułki6 łyżki
mlekajajkosólpieprzmajeranekłyżka
koncentratu pomidorowego1/3 szkl rosołu (może być z koncentratu)2 łyżki pikantnego
ketchupumąka krupczatka do panierowania
olejszklanka
śmietany kremowejpłaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejTartą bułkę mieszamy z 4 łyżkami
mleka, dodajemy do
mięsa wraz z
jajkiem,
solą,
pieprzem i
majerankiem. Składniki wyrabiamy i formujemy małe (lub duże jak kto woli) zrazy. Oprószamy
mąką i smażymy, rumieniąc z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Porcje polewamy mieszanką rosołu,
ketchupu i koncentratu.Przygotowujemy sos: w dwóch łyżkach
mleka rozprowadzamy
mąkę, łączymy ze
śmietaną i szczyptą
soli, zalewamy zraziki i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.Autorka przepisu nie podaje dokładnie ile dać
majeranku, więc robię to na oko. Ja
daję łyżkę stołową, może trochę więcej. Ponieważ w lodowce nigdy nie mam pikantnego
ketchupu, używam łagodnego- też się sprawdza. Jeśli lubimy więcej rzadszego sosu polecam dać więcej rosołu – bywało, że
dawałam całą szklankę. Jeśli chodzi o
śmietanę to proponuję 18%.Ponieważ, tak jak
pisałam wyżej, najczęściej przygotowuję to
mięso gdy podejmuję rodzinę na obiedzie, rano przygotowuję sobie bazę, czyli kończę pierwszy etap na polaniu zrazików mieszanką z rosołem, i wsadzam naczynie z
mięsem do lodówki. Kiedy zbliża się
pora drugiego dania najpierw w piekarniku podgrzewam ok 10 minut
mięso, następnie zalewam go sosem i dalej trzymam w piekarniku ok 15 minut, nawet do 20. Trzeba sprawdzać, żeby
mięso zdążyło się podgrzać.smacznego