Wykonanie
Sałatka śledziowa na naszym
stole gości dość często, tuż obok sałatki jarzynowej. Być może wynika to z tego, że obydwie sałatki przyrządza się w podobny sposób i wykonanie dwóch sałatek zamiast jednej nie nastręcza wybitnych trudności. Najbardziej odczuwalną różnicą jest dodatek solonych śledzi, nadających
sałatce śledziowej bardzo charakterystyczny,
rześki smak i aromat.Ciekawostka6 matiasów,6 niedużych ziemniaków,6 mniejszych korniszonów,6
jajek (M-ek),1 niewielka
cebula,2 czubate łyżki stołowe dobrego majonezu,świeżo mielony
czarny pieprz i w razie potrzeby odrobina warzywka.CiekawostkaZiemniaki dokładnie płuczemy (możemy je nawet umyć szczoteczką) i gotujemy w mundurkach, czyli bez obierania. Unikamy gotowania w ten sposób ziemniaków, które są już zielone i/lub zaczęły kiełkować (kulować), ponieważ zawierają solaninę, która jest toksyczna dla organizmu. Po ugotowaniu i przestudzeniu ziemniaki obieramy — z powodzeniem poradzimy sobie paznokciami.
Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu również obieramy ze skorupek.
Cebulę obieramy z łupin, a żeby
sałatka śledziowa była delikatniejsza, korniszony również możemy obrać ze skórki.
Gdy już wszystkie składniki mamy przygotowane,
cebulę siekamy najdrobniej jak potrafimy, zaś pozostałe składniki kroimy na drobną kostkę o
boku ok. 0,5 cm. W miseczce mieszamy wszystko delikatnie z majonezem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Jeśli
sałatka śledziowa wyszła za mało słona dodajemy niewielką ilość warzywka.Smacznego! Jeśli podoba Ci się przepis daj proszę łapkę w górę
Prosta
sałatka śledziowaSkładniki:6 matiasów6 niedużych ziemniaków6 mniejszych korniszonów6
jajek (M-ek)1 niewielka
cebula2 czubate łyżki stołowe dobrego majonezuświeżo mielony
czarny pieprz i w razie potrzeby odrobina warzywka