Wykonanie
            Najprostsza z najprostszych, a jednocześnie bardzo smaczna. Pasuje do wielu potraw, zarówno 
mięsnych, jaki i 
rybnych czy bezmięsnych. Jeśli nie macie pomysłu na 
sałatkę do obiadu to.... właśnie go macie! Nie trzeba żadnych licznych ani nietypowych składników - wystarczą dwa, które często mamy w domu pod ręką.

1/2 słoika kiszonych lub 
konserwowych ogórków1 nieduża 
cebula2-3 łyżki 
oleju słonecznikowegoświeżo mielony 
czarny pieprz - do smaku
Ogórki kroimy w plastry lub kostkę. 
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
Ogórki mieszamy w salaterce z 
cebula, skrapiamy 
olejem i dodajemy do smaku świeżo mielony czarny pierz - ja lubię sporo. Wg nie 
sałatka nie wymaga dodatkowej 
soli z uwagi na zazwyczaj dość słone 
ogórki.Składniki mieszamy. 
Sałatkę odstawiamy na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.