ßßß Cookit - przepis na Proste ciasteczka kruche z nadzieniem

Proste ciasteczka kruche z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Tym razem bar­dzo pro­ste cia­steczka kru­che piec będziemy w pie­kar­niku. Piwne cia­steczka cha­rak­te­ry­zują się dość nie­co­dzien­nym wyglą­dem — mnie koja­rzą się z bire­tami albo koro­nami — minia­tur­kami, ale Wy pew­nie dostrze­że­cie jesz­cze coś innego. A może to po pro­stu efekt zło­ci­stego trunku?
Składniki
2 szklanki mąki pszen­nej 650,
1 kostka mar­ga­ryny (uży­łem jakiejś “Palmy”),
0,5 szklanki piwa (uży­łem piwa mio­do­wego),
szczypta soli mor­skiej,
1 kubek dowol­nej mar­mo­lady (mnie zeszło całe 400g), ale może być też krem orze­chowy, cze­ko­la­dowy czy co tam chcemy na nadzie­nie.
Z mąki, mar­ga­ryny, piwa i odro­biny soli mor­skiej zagnia­tamy cia­sto, roz­wał­ko­wu­jemy na stol­nicy na pla­cek o gru­bo­ści ok. 5 mm i radeł­kiem kro­imy na kwa­draty o boku ok. 10 cm. Na śro­dek każ­dego kwa­dra­cika kła­dziemy łyżeczkę nadzie­nia, a jego naroża uno­simy do góry, ści­skamy i obkrę­camy o ok. 180º wokół osi pio­no­wej ciastka. Oczy­wi­ście skrę­ca­nie roz­płasz­czo­nej koń­cówki można sobie daro­wać, ale takie kru­che cia­steczka cie­ka­wiej wyglą­dają.
Ciastka ukła­damy na papie­rze do pie­cze­nia roz­ło­żo­nym na blaszce i pie­czemy w tem­pe­ra­tu­rze ok. 200ºC do zaru­mie­nie­nia (ok. 10 min, lub jak w ory­gi­nale 30–40 min. w temp 175ºC). Po wyło­że­niu na talerz, miseczkę kru­che cia­steczka można opró­szyć dla ozdoby cukrem pudrem.
Smacz­nego!
Pro­ste cia­steczka kru­che z nadzie­niem
Nie­zwy­kle pro­ste cia­steczka kru­che na piwie i ze słod­kim nadzie­niem. Palce lizać!
Skład­niki:
mąka pszenna 650 — 400 ml
mar­ga­ryna Palma — 25 dag
piwo — 125 ml
szczypta soli mor­skiej
mar­mo­lada, krem orze­chowy lub cze­ko­la­dowy — 400 ml
Wska­zówki:
Pie­cze­nie 10min. / 200ºC
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/proste-ciasteczka-kruche-z-nadzieniem