Wykonanie
Tym razem bardzo proste ciasteczka kruche piec będziemy w piekarniku.
Piwne ciasteczka charakteryzują się dość niecodziennym wyglądem — mnie kojarzą się z biretami albo koronami — miniaturkami, ale Wy pewnie dostrzeżecie jeszcze coś innego. A może to po prostu efekt złocistego trunku?
Składniki2 szklanki
mąki pszennej 650,1 kostka margaryny (użyłem jakiejś “Palmy”),0,5 szklanki
piwa (użyłem
piwa miodowego),szczypta
soli morskiej,1 kubek dowolnej marmolady (mnie zeszło całe 400g), ale może być też krem orzechowy, czekoladowy czy co tam chcemy na nadzienie.Z
mąki, margaryny,
piwa i odrobiny
soli morskiej zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości ok. 5 mm i radełkiem kroimy na kwadraty o
boku ok. 10 cm. Na środek każdego kwadracika kładziemy łyżeczkę nadzienia, a jego naroża unosimy do góry, ściskamy i obkręcamy o ok. 180º wokół osi pionowej
ciastka. Oczywiście skręcanie rozpłaszczonej końcówki można sobie darować, ale takie kruche ciasteczka ciekawiej wyglądają.
Ciastka układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce i pieczemy w temperaturze ok. 200ºC do zarumienienia (ok. 10 min, lub jak w oryginale 30–40 min. w temp 175ºC). Po wyłożeniu na talerz, miseczkę kruche ciasteczka można oprószyć dla ozdoby
cukrem pudrem.Smacznego!
Proste ciasteczka kruche z nadzieniemNiezwykle proste ciasteczka kruche na
piwie i ze słodkim nadzieniem. Palce lizać!Składniki:
mąka pszenna 650 — 400 mlmargaryna
Palma — 25 dag
piwo — 125 mlszczypta
soli morskiejmarmolada, krem orzechowy lub czekoladowy — 400 mlWskazówki:Pieczenie 10min. / 200ºC