Wykonanie
Pizza z tuńczykiem i korniszonami to ten wariant pizzy, który świetnie nadaje się na piątkowy wieczór. Jest bardzo aromatyczna, mięsista i soczysta.Składniki na farsz do pizzy z
tuńczykiem2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w
oleju,3–4 większe korniszony,100–150 g grubo tartego
sera żółtego,4 czubate łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego,1 czubata łyżeczka
ziół prowansalskich,świeżo mielony
czarny pieprz.Oprócz powyższych będzie potrzebny oczywiście spód do pizzy . Pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy obficie ziołami prowansalskimi. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozkładamy równomiernie na pizzy. Korniszony kroimy w plastry i układamy na tuńczyku. Farsz do pizzy oprószamy pieprzem i posypujemy tartym
serem.

Pizzę z tuńczykiem i korniszonami zapiekamy w mocno rozgrzanym piekarniku (ok. 200ºC) do zrumienienia, przez około 15–20 minut. Taka pizza mnie świetnie smakuje z oregano, natomiast moja druga połówka lubi dodatek
curry. W tym drugim przypadku nie warto przesadzać, bo zarówno
curry, jak i tuńczyk są dosyć słone. Z tego samego powodu możemy zagnieść nieco mniej słone ciasto na pizzę. Smacznego!