ßßß Cookit - przepis na Pizza z tuńczykiem i korniszonami

Pizza z tuńczykiem i korniszonami

nazwa

Wykonanie

Pizza z tuń­czy­kiem i kor­ni­szo­nami to ten wariant pizzy, który świet­nie nadaje się na piąt­kowy wie­czór. Jest bar­dzo aro­ma­tyczna, mię­si­sta i soczy­sta.
Składniki na farsz do pizzy z tuńczykiem
2 puszki roz­drob­nio­nego tuń­czyka w oleju,
3–4 więk­sze kor­ni­szony,
100–150 g grubo tar­tego sera żół­tego,
4 czu­bate łyżeczki dobrego kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego,
1 czu­bata łyżeczka ziół pro­wan­sal­skich,
świeżo mie­lony czarny pieprz.
Oprócz powyż­szych będzie potrzebny oczy­wi­ście spód do pizzy . Pizzę sma­ru­jemy kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym i posy­pu­jemy obfi­cie zio­łami pro­wan­sal­skimi. Tuń­czyka odsą­czamy z zalewy i roz­kła­damy rów­no­mier­nie na pizzy. Kor­ni­szony kro­imy w pla­stry i ukła­damy na tuń­czyku. Farsz do pizzy opró­szamy pie­przem i posy­pu­jemy tar­tym serem.
Pizzę z tuń­czy­kiem i kor­ni­szo­nami zapie­kamy w mocno roz­grza­nym pie­kar­niku (ok. 200ºC) do zru­mie­nie­nia, przez około 15–20 minut. Taka pizza mnie świet­nie sma­kuje z ore­gano, nato­miast moja druga połówka lubi doda­tek curry. W tym dru­gim przy­padku nie warto prze­sa­dzać, bo zarówno curry, jak i tuń­czyk są dosyć słone. Z tego samego powodu możemy zagnieść nieco mniej słone cia­sto na pizzę. Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/pizza-z-tunczykiem-i-korniszonami