Wykonanie
Kurczak w miodzie z czosnkiem i innymi aromatycznymi przyprawami to jedna z pierwszych potraw, które nauczyłem się gotować. No może poza kanapkami robionymi w podstawówce… Jest niemal tak samo prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.
Już nie pamiętam skąd wziął się ten przepis, ale na pewno kompozycję i proporcje przypraw dopasowałem do swoich preferencji smakowych, więc tego, co napisane poniżej, w żadnym razie nie należy traktować jako prawdę objawioną, a raczej jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów. Jestem niemal pewien, ze kurczak w miodzie będzie równie dobry przy odmiennym doprawieniu. Ilość przypraw jest też uzależniona od pojemniczków jakimi dysponujemy. W kuchni posiadam takie jak na zdjęciu obok i proporcje pomiędzy poszczególnymi przyprawami raczej pozostają niezmienne. Dwie najważniejsze —
miód i czosnek — zostały wymienione w tytule. Razem z pozostałymi przyprawami stanowią następujące…Składniki200g filetów z kurczaka,kopiate pół łyżki
miodu pszczelego,5 sypnięć
papryki słodkiej,4 sypnięcia pieprzu ziołowego,2–3 sypnięcia
papryki ostrej lub pieprzu kajeńskiego,
sól oraz
pieprz mielony, świeży (kilka obrotów młynka) i czosnek granulowany,1–2 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy z pierwszego tłoczenia.CiekawostkaSurowych (niewysterylizowanych) produktów mięsnych nie należy rozmrażać poprzez pozostawianie ich w temperaturze pokojowej. Może to sprzyjać namnażaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, zwłaszcza Salmonelli w przypadku drobiu. O wiele lepszym rozwiązaniem jest rozmrażanie
mięsa w lodówce, albo z użyciem mikrofalówki. Wyciek rozmrażalniczy z drobiu, czyli sok powstający w trakcie rozmrażania, wylewamy ze względu na ryzyko zarażenia Salmonellą, natomiast tę samą ciecz z
mięsa czerwonego można z powodzeniem wykorzystać do przyrządzania
sosów.Pokrojone (i już rozmrożone) filety z kurczaka doprawiamy ze szczególnym uwzględnieniem obfitej porcji suszonego
czosnku, dodajemy
miód,
olej lub
oliwę,
soli dajemy niewiele i porządnie wszystko mieszamy. Zostawiamy w lodówce do “przegryzienia” na ok. 1 godzinę. Na koniec zawartość miseczki smażymy na szybkim ogniu na patelni do zrumienienia. Kurczak w miodzie z czosnkiem doskonale komponuje się z ugotowanym
ryżem parboiled i słodką surówką z
sałaty.
Smacznego!
Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawamiKurczak w miodzie z czosnkiem i innymi aromatycznymi przyprawami to jedna z najprostszych potraw, jakie można sobie wymarzyć. Do tego bardzo smaczna i mało pracochłonna.