Wykonanie
Ciecierzyca jest fantastyczna. Przepadam za hummusem, regularnie przygotowuję z niej smarowidła do
chleba KLIK , często także robię w wersji pieczonej, która jest wówczas wspaniałą przekąską.
Cieciorka ma lekko
orzechowy,
maślany smak, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. Polecam do pochrupania zamiast
słodyczy.Składniki:1 puszka
ciecierzycy z upraw ekologicznych (można użyć suchej, wcześniej trzeba ją namoczyć i ugotować)
sólpapryka ostra mielonamielony kumin
pieprz z moździerza1-1,5 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
Ciecierzycę odsączamy na sitku, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy
przyprawy,
oliwę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy do momentu aż
ciecierzyca będzie chrupiąca, 15 - 20 min. W trakcie zapiekania należy pamiętać o delikatnym przemieszaniu ziaren. Gotową można posypać drobniutko posiekaną
natką pietruszki.Smacznego!