ßßß
Obieramy i szatkujemy cebulę na takie kawałki, jakie nam najbardziej odpowiadają. Możemy ją też posiekać. Mnie najbardziej w tym daniu wizualnie odpowiada gruba kostka lub wstążki, poza tym lubię czuć, że gryzę coś konkretnego. Zrzucamy zawartość deski do krojenia na patelnię, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego i oprószamy bardzo lekko solą. W czasie, gdy płatki nam się zaparzają a cebula smaży, bierzemy się za mięsną część naszego posiłku.CiekawostkaMOM – to m ięso o ddzielane m echanicznie od kości za pomocą specjalnych urządzeń zwanych separatorami (odkastniarkami). Takie mięso: drobiowe, wieprzowe lub wołowe, silnie rozdrobnione może zawierać resztki kostne i ma niższą wartość spożywczą m.in. ze względu na niższą zawartość białka i wyższą zawartość tłuszczu. Szeroko stosowana na zachodzie nazwa Pink Slime odnosi się do mięsa wołowego.Płatki powinny w tym momencie już wpić całą wodę. Na patelnię wbijamy jajka, starając się nie naruszyć żółtek. Zostawiamy na chwilę aby ścięło się białko. Ewentualnie możemy delikatnie przemieszać. Gdy większość białka już się ścięła, zawartość patelni dość intensywnie mieszamy i doprowadzamy do zestalenia się żółtka. Doprawiamy jajecznicę pieprzem – w moim przypadku wystarczy 6–8 obrotów młynka. Na koniec dosypujemy rozmiękczone płatki i jeszcze przez chwilę wszystko smażymy .
Jajecznica z płatkami najlepiej prezentuje się przesypana do miseczki, i przyozdobiona kawałeczkami pomidora lub listkami bazylii.Smacznego!P. S.Po przyrządzeniu pamiętajmy o zalaniu patelni wodą. Zaschnięte jajko koszmarnie trudno się zmywa.
Jajecznica z płatkamiSkładniki:płatki pszenne i orkiszowe — po 5dagmleko krowie lub wodacebula — 1szt.wędzonka, kiełbasa — 10dagjajka kurze — 4szt. M — Lwarzywko lub sól oraz pieprz mielony, świeżyolej uniwersalny do smażeniabazylia lub pomidor do przyozdobienia