ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe, nietuzinkowe

Ciasto marchewkowe, nietuzinkowe

nazwa

Wykonanie

“ Cia­sto mar­chew­kowe — tak zdrowe, że aż boli” chcia­łoby się rzec. Nie­stety, nic z tych rze­czy. Jest i cukier, i glu­ten, i cho­le­ste­rol, i pew­nie tro­chę tłusz­czy trans znaj­dzie się po pie­cze­niu. Na pewno jed­nak jest to dość cie­kawa alter­na­tywa dla stan­dar­do­wego, jabł­cza­nego gnie­ciu­cha. Może fak­tycz­nie nieco zdrow­sza, bo w końcu z mar­chewką. Tym razem zasko­czyła mnie moja lep­sza połowa i buszu­jąc w kuchni upich­ciła taki wyna­la­zek.
Wbrew pozo­rom cia­sto mar­chew­kowe mar­chewką prak­tycz­nie nie sma­kuje, nato­miast jego smak przy­po­mina bar­dziej sąż­ni­stego, doj­rza­łego pier­nika . Gdyby nie to, że w cie­ście widać mar­chew­kowe wiórki, pew­nie nie domy­śli­li­by­ście się, że mar­chewka w ogóle się tam znaj­duje. Być może nie jest to zła opcja na wci­śnię­cie w nasze pocie­chy por­cji znie­na­wi­dzo­nej mar­chewki — nie mnie oce­niać.
2 szklanki mąki,
2 szklanki drobno star­tej mar­chewki,
1 i 1/2 szklanki cukru krysz­tału,
1 szklanka oleju rze­pa­ko­wego,
4 jajka (przy­naj­mniej M-ki),
1 łyżeczka proszku do pie­cze­nia,
1 łyżeczka sody oczysz­czo­nej,
1 czu­bata łyżeczka cyna­monu,
1 czu­bata łyżeczka imbiru,
szczypta soli.
Składniki na bitą śmietanę
1 duże opa­ko­wa­nie śmie­tanki kre­mówki (30–36% tłusz­czu),
2 fixy do bitej śmie­tany,
2–4 łyżki sto­łowe cukru pudru (może być z wani­lią).
Cie­ka­wostka
Dla uroz­ma­ice­nia cia­sta mar­chew­ko­wego zro­bimy bitą śmie­tanę. Do wyż­szego naczy­nia wle­wamy śmie­tankę, doda­jemy fiksy, cukier i mik­su­jemy aż śmie­tana będzie sztywna. Uwa­żajmy aby nie prze­ho­lo­wać, bo śmie­tanka może się zma­ślić, a wtedy będzie nada­wać się raczej do sma­ro­wa­nia pie­czywa, niż na tort mar­chew­kowy 😉
Gdy cia­sto mar­chew­kowe osty­gnie już do tem­pe­ra­tury poko­jo­wej, dłu­gim nożem kro­imy je na blaty. Nam wycho­dzi 3 szt. przy for­mie o śred­nicy 22cm. Blat dolny sma­ru­jemy grubą war­stwą bitej śmie­tany, doci­skamy lekko środ­ko­wym, sma­ru­jemy tenże i doci­skamy gór­nym. Jeśli bita śmie­tana wycho­dzi bokami, to wyrów­nu­jemy ją pła­ską czę­ścią noża pro­wa­dzoną pio­nowo, pra­wie stycz­nie po obwo­dzie tortu, cho­ciaż nie ma się co oszu­ki­wać — przy kro­je­niu i tak tro­chę wyle­zie. Cia­sto mar­chew­kowe opró­szamy z wierz­chu cukrem pudrem i poda­jemy. Smacz­nego!
Jeśli podoba Ci się prze­pis to świet­nie, ale jeśli upie­czesz to cia­sto i będzie Ci sma­ko­wać to jesz­cze lepiej
Zostaw pro­szę komen­tarz i daj łapkę na face­bo­oku
Cia­sto mar­chew­kowe
Skład­niki:
2 szklanki mąki
2 szklanki drobno star­tej mar­chwi
1,5 szklanki cukru krysz­tału
1 szklanka oleju rze­pa­ko­wego
4 jajka kurze
1 łyżeczka proszku do pie­cze­nia
1 łyżeczka sody oczysz­czo­nej
1 czu­bata łyżeczka cyna­monu
1 czu­bata łyżeczka imbiru
szczypta soli
1 duże opa­ko­wa­nie śmie­tanki kre­mówki
2 fixy do bitej śmie­tany
2–4 łyżki cukru pudru
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ciasto-marchewkowe