ßßß Cookit - przepis na Racuchy z kwiatami czarnego bzu

Racuchy z kwiatami czarnego bzu

nazwa

Wykonanie

Przepiękny krzak czarnego bzu o ociemnobordowych liściach i różowych kwiatach gości w moim ogrodzie kilka ładnych lat. Jednak dopiero w tym roku obsypał się niezliczoną ilością kwiatów i spowił cały ogród swoim odurzającym, czarującym zapachem.
Pijemy lemoniadę z kwiatami bzu, ogromna porcja kwiatów suszy się, by dołączyć do zimowych zapasów.
A dziś zrobiłam racuchy z bzowymi kwiatami.
Racuchy są puchate, niezwykle pulchne, po prostu przepyszne. Trochę zdrowsze niż te zwykłe z białej mąki, bo zrobiłam je z mąki orkiszowej. Możesz je zrobić w całości z mąki pełnoziarnistej lub wymieszać ze zwykłą w dowolnej proporcji.
Jedynym mankamentem tego dania smażenie ich w taki upał, chociaż gotowe racuchy to świetna lekka propozycja obiadowa na letnie upały. Proponuję do racuchów lemoniadę z bzowymi kwiatami z ogromna ilością lodu, po przepis zapraszam tutaj: klik.
Składniki na 12 racuchów:
12 baldachów bzu
1 szklanka mąki (orkiszowa 630)
1 szklanka kefiru
2 jajka
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
olej do smażenia
WYKONANIE :
Odzielić żółtka od białek. Mąkę, kefir, żółtka jaj, sól i sodę wymieszać na gładką, jednolitą masę. Białka jaj ubić na sztywno. Pianę połączyć z ciastem
Rozgrzać patelnię, wlać olej. Pamiętajmy, by oleju nie żałować, otrzymamy wtedy chrupiące racuchy i wbrew pozorom wchłoną o wiele mniej tłuszczu.
Maczać baldachy w przygotowanym cieście trzymając za ogonek, pomagając sobie widelcem. Nadmiar ciasta delikatnie strzepnąć. Układać na rozgrzanej patelni. Gdy tylko ciasto się zetnie, obciąć ogonki wraz z odgałezieniami. Gdy racuchy się przyrumienią, odwrócić i smażyć z drugiej strony.
Usmażone, układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
Jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem. Podawać możliwie zaraz po upieczeniu. Nie przetrzymywać za długo w cieple, lepiej później upiec drugą porcję.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Uwagi! Przepis na racuchy jest naprawdę świetny i bardzo uniwersalny, bo możemy zamiast kwiatów bzu użyć każdych innych ulubionych owoców. Przepyszne są z jagodami.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/06/racuchy-z-kwiatow-czarnego-bzu.html