Wykonanie
Przepiękny krzak czarnego bzu o ociemnobordowych liściach i różowych kwiatach gości w moim ogrodzie kilka ładnych lat. Jednak dopiero w tym roku obsypał się niezliczoną ilością kwiatów i spowił cały ogród swoim odurzającym, czarującym zapachem.Pijemy lemoniadę z kwiatami bzu, ogromna porcja kwiatów suszy się, by dołączyć do zimowych zapasów.A dziś zrobiłam racuchy z bzowymi kwiatami.Racuchy są puchate, niezwykle pulchne, po prostu przepyszne. Trochę zdrowsze niż te zwykłe z białej
mąki, bo zrobiłam je z
mąki orkiszowej. Możesz je zrobić w całości z
mąki pełnoziarnistej lub wymieszać ze zwykłą w dowolnej proporcji.Jedynym mankamentem tego dania smażenie ich w taki upał, chociaż gotowe racuchy to świetna lekka propozycja obiadowa na letnie upały. Proponuję do racuchów lemoniadę z bzowymi kwiatami z ogromna ilością
lodu, po przepis zapraszam tutaj: klik.Składniki na 12 racuchów:12 baldachów bzu1 szklanka
mąki (orkiszowa 630)
1 szklanka
kefiru2
jajka1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejcukier puder do posypania
olej do smażeniaWYKONANIE :
Odzielić
żółtka od
białek.
Mąkę,
kefir,
żółtka jaj,
sól i
sodę wymieszać na gładką, jednolitą masę.
Białka jaj ubić na sztywno. Pianę połączyć z
ciastemRozgrzać patelnię, wlać
olej. Pamiętajmy, by
oleju nie żałować, otrzymamy wtedy chrupiące racuchy i wbrew pozorom wchłoną o wiele mniej tłuszczu.Maczać baldachy w przygotowanym cieście trzymając za ogonek, pomagając sobie widelcem. Nadmiar ciasta delikatnie strzepnąć. Układać na rozgrzanej patelni. Gdy tylko ciasto się zetnie, obciąć ogonki wraz z odgałezieniami. Gdy racuchy się przyrumienią, odwrócić i smażyć z drugiej strony.Usmażone, układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem celem odsączenia nadmiaru tłuszczuJeszcze ciepłe, posypać
cukrem pudrem. Podawać możliwie zaraz po upieczeniu. Nie przetrzymywać za długo w cieple, lepiej później upiec drugą porcję.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !Uwagi! Przepis na racuchy jest naprawdę świetny i bardzo uniwersalny, bo możemy zamiast kwiatów bzu użyć każdych innych ulubionych
owoców. Przepyszne są z
jagodami.