Wykonanie
Ciasto drożdżowe z kruszonką, najlepiej wraz z porannym
kakao, zdecydowanie poprawia mi nastrój i
daje energetycznego
kopa w pierwszych godzinach nowego, cudownego dnia. Dobre na poniedziałkowe śniadanie, kiedy po męczącym weekendzie można nareszcie odpocząć 😉
W końcu się zebrałem i spisałem dokładnie proporcje składników, bo ile
razy piekę ciasto drożdżowe, eksperymentuję i prawie zawsze wychodzi odrobinę inne — raz bardziej suche, raz mokre. Tym razem placek drożdżowy wyszedł idealny: puszysty, mięsisty i wewnątrz lekko wilgotny z chrupiącą kruszonką na wierzchu i rodzynkami rozsianymi gdzieniegdzie po cieście. Moje ciasto drożdżowe do najtańszych może nie należy, ale rozpływająca się w ustach słodycz, delikatnie miodowo —
razowy smak i bukiet zapachów potrafią doprowadzić niemalże do ekstazy. Palce lizać.Składniki na rozczyn
drożdżowy(w kolejności dodawania)25g drożdży piekarniczych (1/4 kostki),3 czubate łyżki
cukru białego,300ml
mleka,ok. 7 łyżek
mąki pszennej 650.Składniki na
ciasto drożdżowe400g
mąki pszennej 650,100g
cukru trzcinowego,2 czubate łyżki otrębów pszennych,100ml
oleju rzepakowego,4
jajka kurze (przynajmniej M-ki),1 torebka
cukru waniliowego (może być duża),ok. pół łyżeczki
soli kuchennej,1–2 garście rodzynek.Składniki na kruszonkę62,5g margaryny (1/4 kostki),objętościowo równoważne margarynie ilości białego
cukru i
mąki pszennej.Przygotowanie ciasta drożdżowego najlepiej zacząć od rozczynu drożdżowego. W tym celu do garnka rozkruszamy dobrze schłodzone drożdże, zasypujemy
cukrem i lekko rozcieramy, żeby się z nim połączyły. Możemy zauważyć, że w trakcie ucierania zaczynają delikatnie wilgotnieć — to zdecydowany znak, że należy dolać
mleka. Rozprowadzamy dokładnie drożdże i
cukier w
mleku, po czym dosypujemy
mąkę i dokładnie wszystko mieszamy, starając się rozbić wszelkie grudki (jeśli trochę pozostanie, nic się nie dzieje). Powinniśmy uzyskać rozczyn drożdżowy o gęstości rzadkiego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze nieco
mąki. Jeśli użyliśmy składników bezpośrednio z lodówki, garnek z rozczynem podgrzewamy na gazie przez kilkanaście — kilkadziesiąt sekund intensywnie mieszając. Drożdże pączkują szybciej w temperaturze nieco wyższej niż pokojowa i taką staramy się uzyskać, ale niższą niż temperatura kąpieli niemowląt — 37ºC. Jeśli przesadzimy z podgrzewaniem to wybijemy drożdże i z rozczynu nici. Garnek przykrywamy dokładnie ściereczką. Możemy ją obwiązać lub dociążyć pokrywką, chyba, że lubimy wkładkę mięsną z muszek owocówek, które ochoczo zlecą się do pączkujących drożdży.Na kruszonkę najlepsza będzie margaryna, która ma przynajmniej 680kcal w 100g. Odpadają więc wszystkie margaryny miękkie do smarowania pieczywa oraz tańsze namiastki margaryn do ciast, które w swoim składzie oprócz tłuszczu roślinnego zawierają — jakże by inaczej — sporą domieszkę
wody. Kruszonkę przygotowujemy w niewielkim naczyniu, ucierając dokładnie wszystkie składniki. Ja robię to zazwyczaj mikserem (spiralkami). Kruszonka powinna wyjść jednorodna. dość zbita z wyczuwalnymi kryształkami
cukru, najlepiej trochę rozpadająca się. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę
mąki i jeszcze ewentualnie trochę
cukru. Jeśli kruszonka wyszła zbyt gęsta, nie chce się zlepiać, możemy dodać nieco
masła. Kruszonkę wstawiamy do schłodzenia do lodówki, a w tym czasie bierzemy się za ciasto drożdżowe.Rozczyn możemy trochę przemieszać. Dosypujemy
mąkę,
cukier,
otręby, wlewamy
olej, wbijamy
jajka i dosypujemy przyprawy. Ciasto drożdżowe mieszamy mikserem (znowu spiralki) na jednorodną, gęstą masę, po czym dosypujemy
rodzynki i jeszcze przez chwilę miksujemy na wolnych obrotach. Zawartość garnka wylewamy na blaszkę 20x30cm albo ciut większą, wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto drożdżowe nam wyrośnie, wyjmujemy kruszonkę z lodówki i skrobiąc ją łyżką pokrywamy równomiernie cały placek drożdżowy. Pieczemy w temperaturze ok. 175ºC na mocno rumiany kolor, po czym sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków, wykałaczką, czy aby na pewno się upiekło. Jeśli jeszcze nie, to wierzch ciasta przykrywamy paskiem papieru do pieczenia i pieczemy jeszcze kilka — kilkanaście minut w miarę potrzeby.Smacznego!
Placek drożdżowy z rodzynkami i kruszonkąCiasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami to jeden z najprostszych, praktycznie zawsze udających się wypieków o wybornym, drożdżowo — miodnym smaku z lekką nutką razowości. Na śniadanie świetne pasuje do niego gorące
kakao z miodem.