ßßß Cookit - przepis na Mocno czekoladowe ciasto z orzechami arachidowymi i wiórkami kokosowymi.

Mocno czekoladowe ciasto z orzechami arachidowymi i wiórkami kokosowymi.

nazwa

Wykonanie

14 lutego to wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych.
Co prawda uczucia powinniśmy okazywać sobie na co dzień ale nie zawsze znajdujemy na to czas, więc warto skorzystać z walentynek i podać ukochanej osobie na deser pyszne ciasto czekoladowe, jak wiadomo czekolada to prawdziwy afrodyzjak…
składniki:
200 g czekolady gorzkiej min 60% kakao
100 g czekolady białej
110 g masła
0,5 szklanki cukru brązowego
3 jajka
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych
50 g wiórków kokosowych
Odkładamy 6 kostek gorzkiej czekolady i 3 kostki białej, siekamy drobno.
W jednym garnuszku roztapiamy 70 g masła i połamaną gorzką czekoladę, w drugim – 40 g masła i połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając aż czekolady się rozpuszczą.
W misce mieszamy mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia i sól. 2/3 ciasta łączymy z rozpuszczoną gorzką czekoladą i miksujemy. 1/3 ciasta łączymy z rozpuszczoną białą czekoladą i też miksujemy na gładko. Do ciemnej masy dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i orzechy arachidowe, do białej masy dodajemy wiórka i posiekaną białą czekoladę, mieszamy.
Silikonową foremkę (moje serce miało 25×22 cm) smarujemy tłuszczem (jeśli używamy blaszanej to jeszcze obsypujemy mąką). Najpierw do foremki wykładamy ciemną masę ( trochę możemy zostawić do wyłożenia na wierzch) a na to jasną masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-35 minut. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie miało konsystencję brownie.
Sprawdź te przepisy :
Czekoladowe ciasto z gruszkami.
Czekoladowo-owsiane ciasteczka z orzechami włoskimi.
Gryczane ciasto z orzechami i rodzynkami.
Czekoladowy deser z mascarpone a’la Tiramisu.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2015/02/14/mocno-czekoladowe-ciasto-z-orzechami-arachidowymi-i-wiorkami-kokosowymi