ßßß Cookit - przepis na Brownie z kremem kakaowym i czerwonymi porzeczkami

Brownie z kremem kakaowym i czerwonymi porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego na pokrzepienie ducha i regenerację ciała niż pożywne, wilgotne brownie. Mocno czekoladowe, "gęste" ciasto z kakaowym kremem na wierzchu. Do tego kwaśne porzeczki, żeby nie było za słodko. Dla mnie to idealnie zrównoważony deser.
(forma 20x35cm)
75g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
180g gorzkiej czekolady
375g masła
450g drobnego brązowego cukru
5 jajek
krem kakaowy z tego przepisu
czerwone porzeczki
Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Utrzeć masło (można wcześniej rozpuścić lub położyć w ciepłym miejscu, żeby zmiękło) z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajka, ciągle miksując. Dodać czekoladę, zmiksować. Dodawać stopniowo mieszankę z mąką, ciągle mieszając.
Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 170 stopniach. Zostawić ciasto do wystudzenia, dopiero wtedy posmarować kremem i obłożyć porzeczkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2013/01/brownie-z-kremem-kakaowym-i-czerwonymi_19.html