ßßß
Składniki:125g masła125g mąki pszennej80g mąki kukurydzianej1 jajko100g brązowego cukru demerara2 łyżeczki kakaospora szczypta proszku do pieczenia100g gorzkiej czekolady posiekanej50g migdałów w słupkachszczypta soliNa początku ucieramy mikserem masło (dobrze jak jest miękkie, nie prosto z lodówki) z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i dalej miksujemy. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, proszek, kakao i sól i tą mieszankę stopniowo dodajemy do masy, przy czym mikser ustawiamy na wolne obroty.Kiedy składniki się połączą dodajemy posiekaną czekoladę i migdały. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 10-12 minut.Nie byłabym sobą jakbym nic nie zmieniła w proponowanym przepisie:) Nie dlatego, że miałam jakieś „ale” do tej propozycji, po prostu w szafce zabrakło gorzkiej czekolady. Dałam więc mleczną, zmniejszając ilość cukru do 70 g. Migdały miałam tylko w płatkach. Ciastka wyszły cudne. Może następnym razem uda mi się trzymać oryginału:)
smacznego!