ßßß
składniki:900 g ziemniaków500 g szynki bez kości2,5 l bulionu mięsnego (może być z kostki)2 płaskie łyżki mąki2 marchewki3 cebule2 łyżki chrzanu tartego2-3 jabłkamajeranekposiekany kopereksólpieprzMięso kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do wrzącego bulionu, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i rumienimy na patelni na mocno rozgrzanym oleju, zrumienione przekładamy na talerz. Cebule siekamy i podsmażamy na patelni, gdy jest już złocista oprószamy mąką i mieszamy. Marchew trzemy na tarce. Do gotującej się zupy dodajemy jabłka, cebulę i marchew i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, majeranek i doprawiamy zupę solą i pieprzem.Sprawdź te przepisy :Kapuśniak na żeberkach.Zapiekanka warzywna z pęczakiemJajka zapiekane z szynką.Ćwikła z chrzanem.