ßßß Cookit - przepis na Rosół królewski

Rosół królewski

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 3 sierpnia 2015
Rosół królewski to zapewne tradycyjny polski rosół z którego wywodzą się wszystkie jego odmiany i wersje. Jak powiedziała mi mama – taki rosół zawsze przygotowywała jej mama. Nazwałam go królewski – gdyż składniki jakie dodajemy do tego rosołu niektóre są uważane za „dostojne”.
Po wielu gotowaniach, mój rosół królewski został wzbogacony dodatkowymi przyprawami: płatki chili czyli grys chili oraz rozmaryn niekiedy także dodaję liść laurowy a nawet pora – tak przygotowany rosół królewski jest bardzo aromatyczny.
500g wołowiny
około 50g drobiowej wątróbki
pół kury
trzy marchewki
dwie pietruszki
pół selera
jedna średnią cebulę
dwa goździki
kilka ziarenek pieprzu czarnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
dwie gałązki tymianku
kilka gałązek zielonej natki pietruszki
dwa suszone prawdziwki
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
opcjonalnie: mała płaska łyżeczka grysu chili, dwie gałązki rozmarynu, dwa liście laurowe, por
Zanim przystąpicie do przygotowań, należy wpierw namoczyć grzyby w niedużej ilości wody.
Wołowinę myjemy, a następnie samą gotujemy w garnku z 2 litrami wody. Gdy się zagotuje odszumowujemy i zmniejszamy ogień na minimum przez około 30 minut.
Warzywa myjemy i obieramy.
Cebulę opiekamy na ogniu.
Goździki, tymianek, namoczone grzyby, warzywa i gałązki zielonej natki pietruszki dorzucamy do garnka z wołowiną wraz z kurą, kulkami pieprzu i ziela angielskiego, grysem chili, rozmarynem i liśćmi laurowymi i porem oraz oczyszczoną i pokrojoną wątróbką i gotujemy na małym ogniu około dwie godziny.
Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy, a wywar warzywno-mięsny wstawiamy ponownie na ogień i doprawiamy solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym do smaku.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki – ja zawsze kroję je w kosteczkę. Mięso oddzielam od kości i również kroję na mniejsze kawałki.
Rosół zawsze podaję z makaronem nitki, pokrojonymi warzywami i posypuję posiekaną świeżą natką.
Tak przygotowany wywar mięsno – warzywna czyli rosół królewski stanowi bazę pod każdą kolejną zupę: pomidorową, ogórkową, zupę krem z warzyw czy też zupę serową z serków topionych .
Bardzo często też rosół królewski wykorzystuję gdy przygotowuję sosy i zamiast wody dodaję wcześniej zamknięty szczelnie wywar.
Smacznego!
Polecam przepisy, gdzie można wykorzystać rosół królewski:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/08/03/rosol-krolewski