Wykonanie
By MagicPot, 3 sierpnia 2015Rosół królewski to zapewne tradycyjny polski rosół z którego wywodzą się wszystkie jego odmiany i wersje. Jak powiedziała mi mama – taki rosół zawsze przygotowywała jej mama. Nazwałam go królewski – gdyż składniki jakie dodajemy do tego rosołu niektóre są uważane za „dostojne”.Po wielu gotowaniach, mój rosół królewski został wzbogacony dodatkowymi
przyprawami:
płatki chili czyli grys
chili oraz
rozmaryn niekiedy także dodaję
liść laurowy a nawet
pora – tak przygotowany rosół królewski jest bardzo aromatyczny.500g
wołowinyokoło 50g
drobiowej wątróbkipół
kurytrzy
marchewkidwie
pietruszkipół
selerajedna średnią
cebulędwa
goździkikilka ziarenek
pieprzu czarnegokilka ziarenek
ziela angielskiegodwie gałązki
tymiankukilka gałązek zielonej
natki pietruszkidwa
suszone prawdziwkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: mała płaska łyżeczka grysu
chili, dwie gałązki
rozmarynu, dwa
liście laurowe,
porZanim przystąpicie do przygotowań, należy wpierw namoczyć
grzyby w niedużej ilości
wody.
Wołowinę myjemy, a następnie samą gotujemy w garnku z 2 litrami
wody. Gdy się zagotuje odszumowujemy i zmniejszamy ogień na minimum przez około 30 minut.Warzywa myjemy i obieramy.
Cebulę opiekamy na ogniu.
Goździki,
tymianek, namoczone
grzyby, warzywa i gałązki zielonej
natki pietruszki dorzucamy do garnka z
wołowiną wraz z
kurą, kulkami
pieprzu i
ziela angielskiego, grysem
chili,
rozmarynem i liśćmi laurowymi i
porem oraz oczyszczoną i pokrojoną
wątróbką i gotujemy na małym ogniu około dwie godziny.Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy, a
wywar warzywno-
mięsny wstawiamy ponownie na ogień i doprawiamy
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym do smaku.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki – ja zawsze kroję je w kosteczkę.
Mięso oddzielam od kości i również kroję na mniejsze kawałki.Rosół zawsze podaję z
makaronem nitki, pokrojonymi warzywami i posypuję posiekaną świeżą
natką.Tak przygotowany
wywar mięsno – warzywna czyli rosół królewski stanowi bazę pod każdą kolejną zupę:
pomidorową,
ogórkową, zupę krem z warzyw czy też zupę
serową z
serków topionych .Bardzo często też rosół królewski wykorzystuję gdy przygotowuję sosy i zamiast
wody dodaję wcześniej zamknięty szczelnie
wywar.Smacznego!Polecam przepisy, gdzie można wykorzystać rosół królewski: