Wykonanie
By MagicPot, 24 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Zupę
ogórkową chyba każdy z nas lubi – ja ją uwielbiam, tak samo jak moje dzieci. Gdy mówię im, że dziś będzie zupa ogórkowa to na ich buzi rysuje się większy uśmiech aniżeli na zupę
pomidorową. Tak więc dziś ku radości moich dzieci ugotowałam zupę
ogórkową.Ciężko jest zrobić dobre zdjęcie zupie, tak więc …500g
wołowinyokoło 50g
drobiowej wątróbkipół
kurytrzy
marchewkidwie
pietruszkipół
selerajedna średnią
cebulędwa
goździkikilka ziarenek
pieprzu czarnegokilka ziarenek
ziela angielskiegodwie gałązki
tymiankukilka gałązek zielonej
natki pietruszkidwa
suszone prawdziwkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: mała płaska łyżeczka grysu
chili, dwie gałązki
rozmarynu, dwa
liście laurowe,
porokoło 500g
ogórków kiszonych / konserwowychtrzy – cztery duże
ziemniakiZanim przystąpicie do przygotowań, należy wpierw namoczyć
grzyby w niedużej ilości
wody.
Wołowinę myję, a następnie samą gotuje w garnku z 2 litrami
wody. Gdy się zagotuje odszumowuje i zmniejszam ogień na minimum przez około 30 minut.Warzywa myje i obieram.
Cebulę opiekam na ogniu.
Goździki,
tymianek, namoczone
grzyby, warzywa i gałązki zielonej
natki pietruszki dorzucam do garnka z
wołowiną wraz z
kurą, kulkami
pieprzu i
ziela angielskiego, grysem
chili,
rozmarynem i liśćmi laurowymi i
porem oraz oczyszczoną i pokrojoną
wątróbką i gotuje na małym ogniu około dwie godziny.Surowe
ziemniaki kroję w mniejszą kostkę.
Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Nie wylewajcie soku z opakowania po ogórkach – przyda się do doprawienia zupy.Gdy warzywa będą miękkie odcedzam i odlewam połowę
wywaru warzywno-
mięsnego i wstawiam ponownie na ogień i doprawiam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym do smaku.Drugą połowę
wywaru gotuję i zamykam w słoiki i po ostygnięciu wstawiam do lodówki.Do
wywaru wrzucam
ziemniaki i gotuję aż będą miękkie.Warzywa z
wywaru kroję na mniejsze kawałki – ja zawsze kroję je w kosteczkę.
Mięso oddzielam od kości i również kroję na mniejsze kawałki.Gdy
ziemniaki będą miękkie wrzucam pokrojone warzywa oraz starte na tarce
ogórki i wlewam połowę soku z
ogórków i gotuję około 10 minut.Teraz jest czas na spróbowanie i doprawienie zupy do waszego smaku – więcej
soli, więcej soku z
ogórków.Zupę zabielam
śmietaną w momencie gdy zupa jest już na talerzu.Zupa gotowa. Smacznego!

Polecam inne przepisy na zupy: