ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 24 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Zupę ogórkową chyba każdy z nas lubi – ja ją uwielbiam, tak samo jak moje dzieci. Gdy mówię im, że dziś będzie zupa ogórkowa to na ich buzi rysuje się większy uśmiech aniżeli na zupę pomidorową. Tak więc dziś ku radości moich dzieci ugotowałam zupę ogórkową.
Ciężko jest zrobić dobre zdjęcie zupie, tak więc …
500g wołowiny
około 50g drobiowej wątróbki
pół kury
trzy marchewki
dwie pietruszki
pół selera
jedna średnią cebulę
dwa goździki
kilka ziarenek pieprzu czarnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
dwie gałązki tymianku
kilka gałązek zielonej natki pietruszki
dwa suszone prawdziwki
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
opcjonalnie: mała płaska łyżeczka grysu chili, dwie gałązki rozmarynu, dwa liście laurowe, por
około 500g ogórków kiszonych / konserwowych
trzy – cztery duże ziemniaki
Zanim przystąpicie do przygotowań, należy wpierw namoczyć grzyby w niedużej ilości wody.
Wołowinę myję, a następnie samą gotuje w garnku z 2 litrami wody. Gdy się zagotuje odszumowuje i zmniejszam ogień na minimum przez około 30 minut.
Warzywa myje i obieram.
Cebulę opiekam na ogniu.
Goździki, tymianek, namoczone grzyby, warzywa i gałązki zielonej natki pietruszki dorzucam do garnka z wołowiną wraz z kurą, kulkami pieprzu i ziela angielskiego, grysem chili, rozmarynem i liśćmi laurowymi i porem oraz oczyszczoną i pokrojoną wątróbką i gotuje na małym ogniu około dwie godziny.
Surowe ziemniaki kroję w mniejszą kostkę.
Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Nie wylewajcie soku z opakowania po ogórkach – przyda się do doprawienia zupy.
Gdy warzywa będą miękkie odcedzam i odlewam połowę wywaru warzywno-mięsnego i wstawiam ponownie na ogień i doprawiam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym do smaku.
Drugą połowę wywaru gotuję i zamykam w słoiki i po ostygnięciu wstawiam do lodówki.
Do wywaru wrzucam ziemniaki i gotuję aż będą miękkie.
Warzywa z wywaru kroję na mniejsze kawałki – ja zawsze kroję je w kosteczkę. Mięso oddzielam od kości i również kroję na mniejsze kawałki.
Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucam pokrojone warzywa oraz starte na tarce ogórki i wlewam połowę soku z ogórków i gotuję około 10 minut.
Teraz jest czas na spróbowanie i doprawienie zupy do waszego smaku – więcej soli, więcej soku z ogórków.
Zupę zabielam śmietaną w momencie gdy zupa jest już na talerzu.
Zupa gotowa. Smacznego!
Polecam inne przepisy na zupy:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/24/tradycyjna-zupa-ogorkowa