Wykonanie
Jakeśmy już wspominali, ostatnio zatrzęsienie boczniaków mamy. Co by motonematy….. momotematycznymi nie być, tą razem na całość my poszli i popełnili najprawdziwszy, okazały tort z boczniakami!
Składnik:6 wytrawnych naleśników (każdy ma swoje sposoby na ich usmażenie, my się tam wtrącać nie będziemy)350-400 g boczniaków1 duża
cebula1 mała
śmietana50 g
startego sera żółtego½ pęczka
natki pietruszki1
jajko2 łyżki
masłagałka muszkatołowa,
sól, świeżo zmielony pierzSposób przygotowania:Boczniaki kroimy na ok. 2 cm kawałki.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanym
maśle smażymy
cebulę i
grzyby ok. 6 minut. Dokładamy ¾
śmietany, dolewamy odrobinę
wody, doprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy ok. 5 minut. Na koniec dołączamy posiekaną
natkę pietruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Pozostałą
śmietanę mieszamy z
jajkiem, doprawiamy odrobiną
gałki muszkatołowej,
solą i
pieprzem. Żaroodporne okrągłe naczynie natłuszczamy
masłem. Spód naczynia wykładamy jednym naleśnikiem, następnie częścią masy grzybowej, posypujemy odrobiną
sera i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc tort naleśnikiem. Na wierzch wylewamy masę
śmietanowo – jajeczną. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 – 20 minut.