ßßß Cookit - przepis na Naleśnikowy tort z boczniakami

Naleśnikowy tort z boczniakami

nazwa

Wykonanie

Jakeśmy już wspominali, ostatnio zatrzęsienie boczniaków mamy. Co by motonematy….. momotematycznymi nie być, tą razem na całość my poszli i popełnili najprawdziwszy, okazały tort z boczniakami!
Składnik:
6 wytrawnych naleśników (każdy ma swoje sposoby na ich usmażenie, my się tam wtrącać nie będziemy)
350-400 g boczniaków
1 duża cebula
1 mała śmietana
50 g startego sera żółtego
½ pęczka natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pierz
Sposób przygotowania:
Boczniaki kroimy na ok. 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę i grzyby ok. 6 minut. Dokładamy ¾ śmietany, dolewamy odrobinę wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 5 minut. Na koniec dołączamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Pozostałą śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Żaroodporne okrągłe naczynie natłuszczamy masłem. Spód naczynia wykładamy jednym naleśnikiem, następnie częścią masy grzybowej, posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc tort naleśnikiem. Na wierzch wylewamy masę śmietanowo – jajeczną. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 – 20 minut.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2013/11/10/nalesnikowy-tort-z-boczniakami