ßßß
Składnik:6 wytrawnych naleśników (każdy ma swoje sposoby na ich usmażenie, my się tam wtrącać nie będziemy)350-400 g boczniaków1 duża cebula1 mała śmietana50 g startego sera żółtego½ pęczka natki pietruszki1 jajko2 łyżki masłagałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pierzSposób przygotowania:Boczniaki kroimy na ok. 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę i grzyby ok. 6 minut. Dokładamy ¾ śmietany, dolewamy odrobinę wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 5 minut. Na koniec dołączamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Pozostałą śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Żaroodporne okrągłe naczynie natłuszczamy masłem. Spód naczynia wykładamy jednym naleśnikiem, następnie częścią masy grzybowej, posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc tort naleśnikiem. Na wierzch wylewamy masę śmietanowo – jajeczną. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 – 20 minut.