Wykonanie
Tandoor to taki glinianny piec jest, opalany nierzadko krowim łajnem, w którem to Hindusy pieko różniaste dobrości. Wszyćkie z nich noszo wspolno nazwę „tandoori”.U tech Hindusów to wogle takie wynalazki żyjo, co to
mięska wcale a wcale jeść nie chcą,
kiełkami jakiemiś i innemi zielonemi świństwami się żywio. Że niby jako harmonie uni osiągnąć chco, dziwolągi jedne. Nu, ale musi porządne, mięsożerne ludzie też tam żyjo, inaczej takiego dania jak
kurczak tandoori by nie wymyślili. A szkoda by to wielka była, albowiem smaczne i pożywne to żarło, polecenia godne.
Składniki:8
udek z kurczaka1 duży, gęsty
jogurt naturalny1 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnkuolej2 łyżeczki
czerwonego barwnika spożywczego5-6 łyżeczek
przyprawy tandoori, na którą składają się w równych proporcjach:
chili w proszku, mielony
kmin rzymski, mielona
kolendra i mielony
kardamonsól,
pieprzSposób przygotowania:Udka pozbawiamy skóry i nacinamy w kilku miejscach. W misce łączymy
jogurt z
czosnkiem,
imbirem, wszystkimi
przyprawami oraz barwnikiem, dokładnie mieszamy. Do miski dokładamy udka i starannie pokrywamy je
jogurtową marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).Zamarynowane udka układamy na natłuszczonej blasze. Opiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut, co parę minut obracając i smarując odrobiną
oleju, żeby uniknąć przypalenia.Podajemy na liściach
sałaty z ciepłym
chlebkiem naaan, krążkami
cebuli,
pomidorami i
cytryną.