ßßß Cookit - przepis na Kurczak tandoori

Kurczak tandoori

nazwa

Wykonanie

Tandoor to taki glinianny piec jest, opalany nierzadko krowim łajnem, w którem to Hindusy pieko różniaste dobrości. Wszyćkie z nich noszo wspolno nazwę „tandoori”.
U tech Hindusów to wogle takie wynalazki żyjo, co to mięska wcale a wcale jeść nie chcą, kiełkami jakiemiś i innemi zielonemi świństwami się żywio. Że niby jako harmonie uni osiągnąć chco, dziwolągi jedne. Nu, ale musi porządne, mięsożerne ludzie też tam żyjo, inaczej takiego dania jak kurczak tandoori by nie wymyślili. A szkoda by to wielka była, albowiem smaczne i pożywne to żarło, polecenia godne.
Składniki:
8 udek z kurczaka
1 duży, gęsty jogurt naturalny
1 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
olej
2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
5-6 łyżeczek przyprawy tandoori, na którą składają się w równych proporcjach: chili w proszku, mielony kmin rzymski, mielona kolendra i mielony kardamon
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Udka pozbawiamy skóry i nacinamy w kilku miejscach. W misce łączymy jogurt z czosnkiem, imbirem, wszystkimi przyprawami oraz barwnikiem, dokładnie mieszamy. Do miski dokładamy udka i starannie pokrywamy je jogurtową marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Zamarynowane udka układamy na natłuszczonej blasze. Opiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut, co parę minut obracając i smarując odrobiną oleju, żeby uniknąć przypalenia.
Podajemy na liściach sałaty z ciepłym chlebkiem naaan, krążkami cebuli, pomidorami i cytryną.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2013/01/13/kurczak-tandoori