ßßß
Składniki:8 udek z kurczaka1 duży, gęsty jogurt naturalny1 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego5-6 łyżeczek przyprawy tandoori, na którą składają się w równych proporcjach: chili w proszku, mielony kmin rzymski, mielona kolendra i mielony kardamonsól, pieprzSposób przygotowania:Udka pozbawiamy skóry i nacinamy w kilku miejscach. W misce łączymy jogurt z czosnkiem, imbirem, wszystkimi przyprawami oraz barwnikiem, dokładnie mieszamy. Do miski dokładamy udka i starannie pokrywamy je jogurtową marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).Zamarynowane udka układamy na natłuszczonej blasze. Opiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut, co parę minut obracając i smarując odrobiną oleju, żeby uniknąć przypalenia.Podajemy na liściach sałaty z ciepłym chlebkiem naaan, krążkami cebuli, pomidorami i cytryną.