Wykonanie
Bardzo lubię
pomidory i bardzo lubię
cebulę. No to powstała
konfitura. Coś podobnego robiłam na warsztatach z Olitalia i zapamiętałam ten wspaniały smak. To zrobiłam sobie własną
konfiturkę w domu. Pasuje do wielu dań, do placków, do
mięsa, do
makaronu, do
ryżu, do zapiekanek. Jest wiele możliwości a smak rewelacyjny.Taką
konfiturę możemy zrobić w większej ilości, zamknąć w słoiki, zapasteryzować i schować na
potem. Albo przechowywać w lodówce przez jakiś czas, jak długo to nie wiem, bo u mnie znika w ciągu tygodnia.Zapraszam :-)Składniki:- 1,2 kg
pomidorów lima- 400 g
cebuli- 100 g
cukru trzcinowego- 1 łyżeczka
soli himalajskiej- 1 łyżka
oleju- szczypta lub dwie
chilliWykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek. Pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić również w kostkę (taką większą). Do garnka wlać
olej i dorzucić
cebulę, chwilkę przesmażyć. Dodać
pomidory i dusić pod przykryciem 1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodać
cukier,
sól i
chilli. Gotować ponownie jeszcze około godziny, na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Ważne, aby odparować nadmiar płynów. Gotową
konfiturę przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.