ßßß Cookit - przepis na Konfitura z pomidorów i cebuli

Konfitura z pomidorów i cebuli

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pomidory i bardzo lubię cebulę. No to powstała konfitura. Coś podobnego robiłam na warsztatach z Olitalia i zapamiętałam ten wspaniały smak. To zrobiłam sobie własną konfiturkę w domu. Pasuje do wielu dań, do placków, do mięsa, do makaronu, do ryżu, do zapiekanek. Jest wiele możliwości a smak rewelacyjny.
Taką konfiturę możemy zrobić w większej ilości, zamknąć w słoiki, zapasteryzować i schować na potem. Albo przechowywać w lodówce przez jakiś czas, jak długo to nie wiem, bo u mnie znika w ciągu tygodnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,2 kg pomidorów lima
- 400 g cebuli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju
- szczypta lub dwie chilli
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę (taką większą). Do garnka wlać olej i dorzucić cebulę, chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodać cukier, sól i chilli. Gotować ponownie jeszcze około godziny, na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Ważne, aby odparować nadmiar płynów. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/08/konfitura-z-pomidorow-i-cebuli.html