Wykonanie
To jedna z tych potraw którą można przyrządzić w niecałe pół godziny.
Mogę powiedzieć że ktoś kto przyrządza filet w ten sposób kolejny raz, uwinie się w 20 minut.
Składniki na 4 porcje.-
filet drobiowy 4 szt-
pomidory 5 - 6 szt-
chili 1 sz-
cebula 1 szt- sos
chili 5 kropel( w moim przypadku z papryczki
piri-
piri) nie koniecznie-
sól,
pieprz do smaku.-
makaron ( obojętnie jaki)-
olej do smażeniaWykonanie- nastawić
wodę , jak sie ugotuje , wrzucić
makaron, ugotować na półtwardo.- umyć filety i warzywa, osuszyć,- filety oprószyć
solą,
pomidory pokroić w ćwiartki,
cebule w kostkę,
chili w drobno posiekać.- Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć filety z każdej strony do zrumienienia. dorzucić
cebulę,smażyć do lekkiego zeszklenia, dodać
pomidory i
chili dolać 1/2 szklani
wody, dusić ok 5 minut podprzykryciem.- wyjąć na talerzyk filety, uduszone
pomidory zmiksować na gładką masę. Jesli sos bedzie bardzo gęstydodać trochę
wody.- włożyć z powrotem filety do sosu. Zamieszać i zagotować. Doprawić
solą. Dusić na małym ogniu jeszczeok 5 minut ( zależy od grubości filetu).- na koniec dodaje sosu
chili.- do sosu dodać
makaron zamieszać . Gotowe do podania.
Sos wychodzi bardzo ostry. Jeśli danie będzie dla dzieci również, lepiej zrezygnować z sosu
chili i dodać mniej
papryki chili.Do tego dania wykorzystałam
paprykę chili oraz
pomidory z mojego tarasowego warzywnika. Wygląda to tak