ßßß Cookit - przepis na Róże z ciasta francuskiego

Róże z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia, więc u mnie słodkości nie może zabraknąć, wzięłam udział we wspólnym pieczeniu róż z ciasta francuskiego organizowanym przez Martę . Zachęcam Was do spróbowania tych ciastek czy jak to nazwiemy, są obłędne w smaku i szybko się je robi.
Trzeba dosłownie chować przed krasnoludkami, aby nie zniknęły z talerza. Do kawki są idealne, z cynamonem i cukrem pudrem. Życzę Wam miłej niedzieli i smacznego dnia, a Wy co piekliście ?.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- cynamon
- cukier trzcinowy brązowy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy i kroimy na cieńkie plasterki, do garnka wlewamy wodę, wciskamy sok z połowy cytryny i łyżeczkę cukru trzcinowego. Zagotowujemy wodę i wrzucamy nasze pokrojone jabłka, aby je chwilkę podgotować, wystarczy dosłownie chwilka, mają tylko zmięknąć lekko. Jabłka odcedzamy i studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kilka pasków, u mnie 9. Na każdym pasku układamy plasterki jabłka tak, aby jedno zachodziło na drugie a skórka wychodziła ponad brzeg ciasta. Posypujemy cukrem trzcinowym brązowym i cynamonem. Każdy pasek kroimy na pół i zawijamy rulonik, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja włożyłam do foremek silikonowych na muffinki). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/05/roze-z-ciasta-francuskiego.html