ßßß Cookit - przepis na bonjour… czyli jabłko w francuskim towarzystwie :)

bonjour… czyli jabłko w francuskim towarzystwie :)

nazwa

Wykonanie

Zostałam zasypana niesamowitą ilością jabłek z działki cioci Basi
Plan powstał taki, aby zrobić powidła jabłkowe. Szybko wcieliłam go w życie i półki w domowej spiżarni uginają się od ciężaru musu jabłkowego z cynamonem. O tym jak go przygotować, postaram się napisać w weekend. Tymczasem, wczorajsze odreagowywanie dnia pod tytułem „zdrowie najważniejsze”
zaowocowało dzisiejszymi ciastkami francuskimi z musem jabłkowo- cynamonowym. Nic prostszego i w sam raz na śniadanie w francuskim klimacie
Nie jest mi na razie po drodze do Francji, więc namiastkę Francji zaprosiłam do siebie
Potrzebne będą (na około 12 sztuk):
opakowanie gotowego ciasta francuskiego w rulonie
12 łyżeczek musu jabłkowego
cukier puder
cynamon
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na desce i kroimy w trójkąty (tak, aby każdy trójkąt znalazł swojego bliźniaka
). Na jeden z bliźniaczych trójkątów nakładamy łyżeczkę musu jabłkowego i rozsmarowujemy omijając brzegi (łatwiej się wówczas skleją). Nakładamy drugi trójkąt i sklejamy ich brzegi, dociskając widelcem, aby powstał wzorek.
Gotowe trójkąty smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika. Pieczemy około 20 minut i obserwujemy, czy ciasto się rumieni.
Upieczone ciastka obsypujemy wymieszanym cukrem pudrem z cynamonem (proporcje dobieramy w zależności od upodobań).
Zaparzamy kawę i zjadamy czym prędzej
Jest to kolejna super prosta i szybka propozycja dla łasuchów.
Bon Appétit…
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/02/26/bonjour-czyli-jablko-w-francuskim-towarzystwie