Wykonanie
Zostałam zasypana niesamowitą ilością
jabłek z działki cioci Basi
Plan powstał taki, aby zrobić powidła
jabłkowe. Szybko wcieliłam go w życie i półki w domowej spiżarni uginają się od ciężaru
musu jabłkowego z
cynamonem. O tym jak go przygotować, postaram się napisać w weekend. Tymczasem, wczorajsze odreagowywanie dnia pod tytułem „zdrowie najważniejsze”zaowocowało dzisiejszymi
ciastkami francuskimi z
musem jabłkowo-
cynamonowym. Nic prostszego i w sam raz na śniadanie w francuskim klimacieNie jest mi na razie po drodze do Francji, więc namiastkę Francji zaprosiłam do siebiePotrzebne będą (na około 12 sztuk):opakowanie gotowego
ciasta francuskiego w rulonie12 łyżeczek
musu jabłkowegocukier pudercynamonPrzygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na desce i kroimy w trójkąty (tak, aby każdy trójkąt znalazł swojego bliźniaka). Na jeden z bliźniaczych trójkątów nakładamy łyżeczkę
musu jabłkowego i rozsmarowujemy omijając brzegi (łatwiej się wówczas skleją). Nakładamy drugi trójkąt i sklejamy ich brzegi, dociskając widelcem, aby powstał wzorek.Gotowe trójkąty smarujemy
białkiem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika. Pieczemy około 20 minut i obserwujemy, czy ciasto się rumieni.Upieczone
ciastka obsypujemy wymieszanym
cukrem pudrem z
cynamonem (proporcje dobieramy w zależności od upodobań).Zaparzamy
kawę i zjadamy czym prędzejJest to kolejna super prosta i szybka propozycja dla łasuchów.Bon Appétit…
Brak powiązanych wpisów.