ßßß
Znalazłam przepis na bułki z przyprawą curry i cukinią. Zaintersował mnie ten przepis, ponieważ lubie curry i dodaje do potraw dość często. Ma taki specyficzny smak, nie każdy lubi tą przyprawę, ja bardzo. Nie zawiodłam się, buły wyszły pyszne, bardzo aromatyczne w smaku. Polecam, wypróbujcie.Super na śniadanie lub jako dodatek do grilla, my tak właśnie je zjedliśmy, a posmarowane masłem z przyprawami i zapieczone na grillu są po prostu rewelacyjne. Dodałam od siebie ziarenka z Ziarenkowa .Orginalny przepis znajdziecie na przepisownii - przepis Marzeny .Zachęcam do spróbowania :-)Składniki:- 520 g mąki pszennej- 120 g mleka- 120 g wody- 20 g świeżych drożdży- 150 g cukinii- 1 łyżeczka curry- 40 g miękkiego masła- 1 łyżeczka miodu- 1 łyżeczka soli- 5 łyżeczek ziarenek Słoneczne Pola ZiarenkowoWykonanie:Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odstawić do miski. Do miski wlać ciepłe mleko (37 stopni), letnią wodę , miód, masło i pokruszyć drożdże, wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać mąkę, curry i sól i wyrobić, ciasto jest dość luźne. Dodać cukinie i ziarenka i wymieszać.Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość. Następnie dłonie obsypać mąką i formować bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką, odstawić na godzinę. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami, naciąć na krzyż.Piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut do zarumienienia się bułeczek. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego :-)






