Wykonanie
Składniki:315g
śledzi,1/2
cebuli,1/2
cebuli czerwonej,5
ogórków konserwowych,kilka kawałków
papryki konserwowej ( 4-5 kawałków),4
listki laurowe,8 ziarenek
ziela angielskiego,
kolorowy pieprz ziarnisty ( można użyć również grubozmielonego
pieprzu w zastępstwie),
cytryna,
olej.Przygotowanie:1.
Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz
śledzi w oleju, nie ma konieczności ich moczenia). Pokroić na kawałki.2.
Cebule pokroić w paseczki.3.
Ogórki konserwowe pokroić w plastry.4.
Paprykę konserwową pokroić w kostkę.5. Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać razem i rozłożyć do dwóch słoików. Zalać
olejem - tak by wszystki składniki były przykryte nim.6.
Cystrynę sparzyć i ukroić cztery plasterki. Włożyć do słoików po dwa plastry.7. Do każdego słoika włożyć po dwa
listki laurowe i po cztery ziarenka
ziela angielskiego.8. Dodać
pieprz.9. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki na noc lub po prostu na kilka godzin.
Smacznego!!!