Wykonanie
Święta coraz bliżej: w centrach handlowych widać już ludzi biegających w amoku za prezentami, powoli w
radiu zaczynają puszczać świąteczne piosenki, a dzisiaj wieczorem w telewizji będzie można obejrzeć "Kevina samego w Nowym Jorku". Czas więc zacząć myśleć o bożonarodzeniowych daniach!U mnie w domu nieodłącznym elementem wigilijnego menu są
śledzie w kilku odsłonach. Jedna z nich, chyba najbardziej klasyczna, to
śledzie w
oleju z
cebulką. Warto je przygotować zawczasu, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.PS.
Śledzie w
oleju to również doskonała przekąska sylwestrowa.
Składniki na 2 słoiki1 kg
matiasów śledziowych2 średnie
cebule4-5
ogórków konserwowych4
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegook. 200-250 ml
oleju roślinnegoPrzygotowanie
Matiasy odsączyć z
oleju, a następnie pokroić w poprzek na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać.W misce wymieszać
cebulę z
ogórkiem.Przygotować dwa mniejsze słoiki lub jeden większy.W słoikach układać na przemian warstwę
śledzi i warstwę mieszanki
cebulowo-ogórkowej, a na niej pół
listka laurowego wraz z dwoma ziarenkami
ziela angielskiego. Ostatnią warstwę powinna stanowić mieszanka
cebulowo-ogórkowa.Do wypełnionych słoików wlewać małym strumieniem
olej. Odstawić na 10-15 minut i poczekać, aż
olej spłynie i ułoży się, a następnie dopełnić do końca słoika.Słoiki zamknąć i wstawić do lodówki na kilka dni, aby smaki się przegryzły.Smacznego!