Wykonanie
Składniki: (tortownica o średnicy 25cm. W mniejszej należy zrezygnować z jednej warstwy).puszka
mleka skondensowanego słodzonego (530g),większa puszka
brzoskwiń w syropie,6
galaretek ( ja użyłam: 2 x brzoskwiniowej, 1 x truskawkowej, 1 x agrestowej, 1 x,wiśniowej, 1 x cytrynowej)
biszkopty okrągłe.Przygotowanie:Puszkę
mleka skondensowanego podzielić na trzy części. Pierwszą
galaretkę rozpuścić w 250ml (szklance) wrzątku
wody (najlepiej pojemnik z
galaretką wstawić do miski z zimną
wodą, wtedy szybciej będzie można robić kolejne warstwy) . Schłodzoną
galaretkę zmiksować do momentu aż powstanie piana, dodać
mleko skondensowane (dalej miksować).
Biszkopty wyłożyć na blaszkę i zalać pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować kolejną warstwę, tak samo jak pierwszą tylko z
galaretką o innym smaku. Trzecia warstwa to rozpuszczona
galaretka (w 250ml
wody) brzoskwiniowa zmiksowana z czterema połówkami
brzoskwini (najpierw
galaretkę ostudzić). Czwartą warstwę zrobić tak samo jak pierwszą i drugą z
mlekiem skondensowanym. Piątą warstwę zrobić tak samo jak trzecią, tylko, że z trzema połówkami
brzoskwiń ( ja miałam w puszce 7 połówek, dlatego taki podział). Ostatnią warstwą jest sama
galaretka rozpuszczona w 350 ml
wody - gdy ostygnie i zacznie tężeć wylać na górę. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!