ßßß Cookit - przepis na Ptasie mleczko z musem brzoskwiniowym.

Ptasie mleczko z musem brzoskwiniowym.

nazwa

Wykonanie

Składniki: (tortownica o średnicy 25cm. W mniejszej należy zrezygnować z jednej warstwy).
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g),
większa puszka brzoskwiń w syropie,
6 galaretek ( ja użyłam: 2 x brzoskwiniowej, 1 x truskawkowej, 1 x agrestowej, 1 x,wiśniowej, 1 x cytrynowej)
biszkopty okrągłe.
Przygotowanie:
Puszkę mleka skondensowanego podzielić na trzy części. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250ml (szklance) wrzątku wody (najlepiej pojemnik z galaretką wstawić do miski z zimną wodą, wtedy szybciej będzie można robić kolejne warstwy) . Schłodzoną galaretkę zmiksować do momentu aż powstanie piana, dodać mleko skondensowane (dalej miksować). Biszkopty wyłożyć na blaszkę i zalać pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować kolejną warstwę, tak samo jak pierwszą tylko z galaretką o innym smaku. Trzecia warstwa to rozpuszczona galaretka (w 250ml wody) brzoskwiniowa zmiksowana z czterema połówkami brzoskwini (najpierw galaretkę ostudzić). Czwartą warstwę zrobić tak samo jak pierwszą i drugą z mlekiem skondensowanym. Piątą warstwę zrobić tak samo jak trzecią, tylko, że z trzema połówkami brzoskwiń ( ja miałam w puszce 7 połówek, dlatego taki podział). Ostatnią warstwą jest sama galaretka rozpuszczona w 350 ml wody - gdy ostygnie i zacznie tężeć wylać na górę. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/03/ptasie-mleczko-z-musem-brzoskwiniowym.html