Wykonanie
Tak prosto, a tak pysznie, nie pamiętam bym kiedykolwiek jadła coś delikatniejszego, bardzo polecam :)
500 gramów
mleka skondensowanego niesłodzonego2
galaretki truskawkowe120 gramów okrągłych
biszkoptówDwie
galaretki rozpuścić dokładnie w 300 ml wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mleko spienić ubijając na najwyższych obrotach przez 3 minuty.Do
mleka dodać płynną przestudzoną
galaretkę, zmiksować do połączenia obu składników, poczekać chwilkę aż masa zgęstnieje (zapobiegniemy wtedy wypływaniu
biszkoptów na
gorę masy)**.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć
biszkoptami, wyłożyć na nie tężejącą piankę, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce. Deser można przystroić
truskawkami*, zalać maksymalnie rozcieńczoną
galaretką (tzn 1
galaretka na 0,5 litra wrzątku).*Uwaga:
truskawki ułożone na wierzchu muszą być pokrojone na cienkie plasterki, gdyż krojąc grubsze kawałki zniszczymy delikatną strukturę pianki.** Uwaga: innym sposobem na ujarzmienie wypływających na wierzch
biszkoptów jest zalanie ich najpierw małą ilością masy (ma sięgać do połowy ich wysokości) i wstawienie do lodówki do szybkiego stężenia, a
potem dolanie reszty masy.